Tudomány

Fényvisszaverő Föld-hűtő növények

Fényvisszaverő képességgel bíró haszonnövények telepítése több mint egy Celsius-fokkal hűthetné Európában a nyári középhőmérsékletet brit kutatók szerint.

A növények – ragyogó leveleik vagy finom szőreik révén – visszatükrözik a napfény, és ezzel együtt az energia egy részét – állítják a Bristoli Egyetem szakemberei.

Az aloe vera levelének például erősen fényvisszaverő felülete van, de haszonnövényeknek is rendelkeznek hasonló tulajdonsággal – mutatott rá Joy Singarayer, a kutatócsoport egyik tagja, megjegyezve azonban, hogy még csak a kutatások elején járnak.

A szakemberek abból indulnak ki, hogy ilyen növények nagy területen való ültetésével bizonyos régiókban akár egy fokkal is lehetne csökkenteni a hőmérsékletet.

A módszer elsősorban Európában, Észak-Amerikában, valamint Ázsia déli részében lenne megvalósítható, vagyis azokon a vidékeken, ahol kiterjedt a mezőgazdaság.

A kutatók javasolták, hogy búza, rozs és más gabonák ültetésénél a jövőben válasszák azokat a fajtákat, amelyek a legtöbb fényt verik vissza. A fokozott fényvisszaverődés révén Európában átlagosan több mint egy Celius-fokkal lehetne csökkenteni a nyári hőmérsékletet.

TERVEK A KLÍMAVÁLTOZÁS KEZELÉSÉRE

A javaslat része azoknak a projekteknek, amelyekről jelenleg is tárgyalnak. Ezek a programok a technika révén befolyásolnák a Föld éghajlatát, hogy csökkentsék a felmelegedés mértékét.

A brit tudományos akadémia két módszert vizsgál. Az egyik a Carbon Dioxide Removal (CDR), vagyis a szén-dioxid kivonása a légkörből.

A másik a Solar Radiation Management (SRM), a napsugarak kezelése. Utóbbi része egy olyan elképzelés, amelynek keretében óriási naptükröket installálnának a világűrben, hogy eltereljék a napfény egy részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik