Tudomány

Hazatérnek a fáraó kincsei

Tizenkilenc Tutanhamonhoz köthető műtárgyat szolgáltat vissza Egyiptomnak a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum.

A műkincseket egy amerikai találta meg a Királyok völgyében 1908-ban, évekkel a Tutanhamon-sír feltárása előtt. Miután a Metropolitan Múzeum bezárta egyiptomi múzeumát, a kincsek 1948-ban a tengerentúlra kerültek, ahol azóta is az amerikai múzeum őrzi őket.

Az egyiptomi régészeti hatóság ugyanakkor mindvégig azon az állásponton volt, hogy a műtárgyak eredetileg a Tutanhamon-sír mellékletét képezték.

A világhírű New York-i intézmény végül Záhi Havvásznak, az egyiptomi régészeti hatóság vezetőjének szavai szerint “csodálatos gesztussal” úgy döntött, hogy visszaszolgáltatja a tárgyakat.

Az egyiptomi hatóság közlése szerint a jövő júniusban visszaszállítandó kincsek között van többek között egy kis méretű, aranynyakörvet viselő, bronzból készült kutyaszobor és egy lazúrkőből faragott szfinx figura, amely eredetileg valószínűleg egy karkötő része volt.

A Tutanhamon-sír műkincsei a fáraónak szentelt állandó kiállítás anyagai közé kerülnek majd az új Nagy Egyiptomi Múzeumban, amely a tervek szerint 2012-ben nyitja meg kapuit Gizában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik