Tudomány

Víziló öklelte fel Tutanhamont?

A fiatal fáraónak egy hatalmas ütés zúzta össze a mellkasát.

A röngten és CT-leletek már 1968-ban kimutatták, hogy a fáraó szíve, a mellkasfal, és a szegycsont első része a szomszédos bordával teljesen hiányoznak. Az ókori Egyiptomban a szív olyan jelentőségű szerv volt, mint az agy. Az egyiptomiak ugyanis a szívet, az ész, érzelem, az emlékezet és a személyiség székhelyét, a szívet szándékosan hagyták a szervezeten belül. Tutanhamonnak azonban nincs meg a szíve a testen belül.

A legelső 1920-as évekbeli elmélet szerint sírrablók vihették el a szívet és a mellkasi csontokat. Az új kutatás ezt cáfolja. A fáraó inkább masszív mellkasi sérülést szenvedhetett élete során.
Nem csak ez az egy egészségügyi problémája volt Tutanhamonnak. 2005-ben egy kutatócsoport beszámolt arról, hogy a fáraónak törött volt a lába is, és ráadásul maláriában is szenvedett, mely közrejátszhatott halálában.

SZÍV HELYETT GYANTA

A CT eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a 3500 éves csontot még a balzsamozók vághatták le. Tutanhamon az egyetlen múmia, melyet keresztirányú metszéssel szedték ki a csontokat. Dr. Benson Härer a kutatás vezetője szerint az is különös, hogy a fáraónak nem a mellén, hanem a csipőjén tették keresztbe a karjait.

A rejtélyt csak fokozza, hogy Tutanhamon mellkasát lennel, gyantával tömték meg, mely kőkeményre keményedett a fáraó mellcsontjainak helyén.

Härer elmélete szerint Tutanhamonnal egy víziló végezhetett. Az fáraó sírjában egy jelenet az uralkodót vadászat közben ábrázolja, így nem kizárható, hogy állat okozhatta a fiatal uralkodó végzetét. Korábbi leletek szerint, maláriával kombinált csontkór vitte a sírba Tutanhamont, és így tűnhetett el a fáraó szíve és szegycsontja.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk Tutanhamon mellkasi sérüléséről (Arcehology Daily)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik