Tudomány

Kifogyunk a csokiból

Húsz év múlva vége lehet az édes életnek.

A csokoládé rendkívüli luxuscikké válhat a következő húsz évben. A csokoládé készítéséhez kakaó kell, amelynek termesztése egyre csökken a világban. A Brit Kakaó Kutató Intézet szerint a világon több csokoládét esznek, mint amennyi kakaót termesztenek.

A kínálat és a kereslet különbsége azt eredményezheti, hogy végül kifogy a világ a kakaóbabból, s egyszer vége lehet az “édes élet”-nek.

A növény termését ráadásul nehéz betakarítani a nyugat-afrikai termelőknek, akik mérhetően egyre egyre kevesebb ösztönzést kapnak a kakaó további termesztésére, és inkább stabilabban termeszthető növények felé fordulnak, feladják gazdálkodásaikat, és a városokba költöznek.

John Mason a Természetvédelmi Kutatási Tanács egyik vezetője szerint húsz év múlva olyan lesz a csokoládé, mint a kaviár. Ritka és drága lesz, s csak egy bizonyos társadalmi réteg engedheti meg magának a fogyasztását.

A reményt azonban nem szabad elveszíteni. Húsz év hosszú idő, és Hershey and Mars Vállalatnak sikerült szekvenálni a kakaó genomját, tehát a kakó termesztése egyszerűsödhet a jövőben. Húsz év még elég idő ahhoz, hogy a ösztönözni lehessen a termelőket is, ne adják föl a kakaó termesztését.

AJÁNLOTT LINKEK:

Brit Kakaó Kutató Intézet – angol (UK Cocoa Research)

Kifogyunk a csokoládéból – angol (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik