Tudomány

Rongybaba fejű múmiákat találtak Peruban

Az 1600 éves múmiák a perui őslakosok sajátos temetkezési szokásairól árulkodnak.
Kapcsolódó cikkek

Peru fővárosától – Limától – nem messze találtak rá egy kriptában a négy különleges múmiára. Az 1600 éves sírhely a huari emberek temetkezési helyéül szolgált.

A wari vagy huari emberek “zsákba” csomagolták a halottakat. A most talált igen jól konzervált múmiák valószínűleg gyermekek lehettek.

2008-ban régészek három múmiát találtak egy huari-sír belsejében. Az akkor talált egyik múmia álarcának kifejező kék szemei voltak. Szintén magzati pózban egy zsákban temették el.

Gyermekmúmiára akkor is leltek, minden bizonnyal egy feláldozott gyermeket rejthetett a halotti zsák. Az emberáldozatok gyakoriak voltak a huari kultúrában. Különösen gyermekeket és fiatal lányokat áldoztak fel.

A temetkezési helyen további textildarabokat, kerámia edényeket, nád kosarakat találtak.
Az újonnan talált sírbolt gyermekmúmiái újabb izgalmas adalékokkal szolgálhatnak a huari-kultúra temetkezési szokásairól.

HUARI KULTÚRA

A wari-kultúra – huari kultúra – 500 és 1000 között virágzott Peru déli részén. A Wari – Huari – Birodalom a mai Moquegua és Trujillo között terült el.

A hurai-kultúra újítása a városok négyzetrácsos alaprajza volt.A birodalom fővárosa a modernkori Ayacuchótól 10 kilométerre északra helyezkedett el.

E terület magjában számos nagy fallal körülvett utca és szertartási hely, földalatti csatornarendszer, lakóházak voltak.

AJÁNLOTT LINKEK:

1600 éves múmiák Peruban (Archeology Daily)

Kék szemeivel sokkolt az álarcos hölgy múmiája (Múlt-kor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik