Tudomány

Öveges professzor DVD-n

Öveges József professzor népszerű televíziós kísérleteit tartalmazó, négy DVD-ből álló csomagot jelentetett meg a Sprinter Kiadói Csoport.

Megjelentek DVD-én a professzor legkedvesebb kísérletei. Megnézhető a legendássá vált Heki, a rezonanciakutya, a Szikrázó szép, a Ruhacsipesz és űrrakéta, és a Sarkított fény, A csavart labda és más híres epizódok.

“A professzor a tudományos ismeretterjesztés úttörője volt, aki fantasztikus képességekkel rendelkezett, korát megelőzve, a XXI. században is aktuális kérdésekre kereste a válaszokat. Előadásmódja kuriózumnak számított, szemléletesen, szórakoztatóan és érthetően mutatta, magyarázta a fizikát. A papi pályát feladva fizikusként ismerte meg az ország. Népszerű tv-műsorai, könyvei révén igazi sztárelőadó, az ország tanítója lett” – olvasható a Sprinter kiadó sajtóanyagában.

ÖVEGES PROFESSZOR ÉS HEKI:

AZ ÖRÖK “PROFESSZOR”

Öveges József a kísérletező fizikatanítás szószólója volt. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulatban (TIT) filmvetítéses előadásokat tartott, kezdeményezésére épült fel Bocskai út és a Zsombolya út sarkán a TIT Természettudományi Stúdiója.

Az itteni tudományos játékszobát egyfajta “Csodák palotájának” képzelte el, ahol szülők és gyermekek együtt ismerkedhetnek a természet törvényeivel.

Másik nagy álma a tudománybarát körök létrehozása volt, ezek a mai napig működnek. Öveges irányításával valósultak meg az új típusú tudománynépszerűsítő programok Magyarországon.

1948-ban kapott Kossuth-díjat fizikai kísérleti eszközök olcsó előállításáért, 1962-ben Bugát Pál emlékéremmel, 1970-ben SZOT-díjjal tüntették ki.

Az 1979. szeptember 4-én elhunyt Öveges József nevét több iskola és intézmény viseli, Tatán szobra áll, emlékét őrzi az Öveges József fizikai tanulmányi verseny, melyet az általános iskolák nyolcadik osztályosai és gimnazisták számára hirdetnek meg. (Sprinter Kiadó)


AJÁNLOTT LINK:

Öveges professzor legkedvesebb kísérleteim (Sprinter Kiadó)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik