Tudomány

Megcsinálják Harry Potter láthatatlan köpenyét

Kész az első olyan anyag, amelynek apró részei képesek úgy manipulálni a fényt, hogy a tárgyak láthatatlanok lesznek tőle.

Korábban is hoztak már létre ilyen, úgynevezett “meta-anyagokat”, de ez az első eset, amikor az az emberi szem számára látható fénysugarakat is képes eltéríteni. A tudósok szerint ez hatalmas lépés ahhoz, hogy megvalósuljon Harry Potter láthatatlanná tevő köpönyege.

A TITOK NYITJA: A METAANYAGOK

A meta-anyagok eltérítik a fénysugarakat. Azonban csak azokat a fénynyalábokat, amelyeknek a hullámhossza ugyanakkora, mint szerkezetük apró részecskéinek mérete.

Ezt eddig csak a nagyobb hullámú, az infravörös tartományt is csak megközelítő, vagyis az emberi szem számára érzékelhetetlen tartományban található fények esetében sikerült elérni. A látható tartományban – vagyis a 400-700 nanométer hullámhosszúság között – olyan apró részecskékből kell az anyagot elkészíteni, melyeket eddig lehetetlen volt előállítani.

A skóciai St. Andrews Egyetem kutatója szerint azonban eddig túlságosan kemény anyagokkal próbálkoztak. Andrea Di Falco és csapata azonban egy vékony polimer filmet használt. A Metaflexnek elnevezett anyag a 620 nanométer hullámhosszúság körüli fényeket képes eltéríteni.

HOSSZÚ AZ ÚT MÉG A LÁTHATATLAN KÖPENYIG

“Ez még nem a láthatatlanná tevő köpeny, de egy hatalmas lépés abban az irányban” – nyilatkozta a BBC-nek egy a meta-anyagokkal foglalkozó londoni fizikus.

Ortwin Hess kutató szerint a következő lépés annak a meghatározása, hogy változik-e a most megalkotott film tulajdonsága, ha meghajlítják, vagy összehajtják.

A professzor szerint, ha mozgatás közben is áthatolhatatlan lesz a fény számára, akkor még közelebb jutnak Harry Potter köpenyéhez. Ha viszont érzékenyen reagál a mozgatásra, akkor is hasznos lehet az újgenerációs optikai eszközök, például kamerák lencséinek megalkotásánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik