Tudomány

Droggal kezelték az USA-ban a fogzó kisgyermekeket

Betiltják az USA-ban a maszlagos nadragulyát tartalmazó a fogzás enyhítésére készült homeopátiás szert.

A gyermekek foga hat hónapos kortól egészen a második életév végéig kiszámíthatatlan ütemben bújik elő. A fogzás fájdalmas lehet, és kellemetlen panaszokkal jár. Egy amerikai gyógyszercég ennek enyhítésére egy régóta ismert “növényi drog”, a belladona, azaz a maszlagos nadragulya hatóanyagaival próbálkozott egy homeopátiás készítményben.

A homeopátiás szereket a természetgyógyászati készítményekhez hasonlóan az Egyesült Államok területén nem kell vizsgálatra benyújtani az élelmiszereket- és gyógyszereket engedélyező-ellenőrző hivatal, az FDA laboratóriumába. Az intézményhez azonban bejelentések érkeztek, hogy a gyerekek, akik fogzási panaszaik enyhítésére ilyen tablettát kaptak, belladonna mérgezésre emlékeztető tüneteket mutattak.

MIÉRT MÉRGES A BELLADONNA?

A maszlagos nadragulyából egyetlen bogyó elfogyasztása is halálos lehet. A középkorban kábítószerként használták.

Méreganyag az atropin, a belladonna alkalodiok bénítják a paraszimpatikus idegrendszert, amely a belső szerek, mirigyek, véredények és egyéb szövetek önfenntartó tevékenységéért felelős.

Már 0,1 gram atropin lenyelése végzetes mérgezést okozhat. Az atropin görcsoldóként a gyomorhurut, hasnyálmirigy-gyulladás és a krónikus húgycsőgyulladás esetén, és idegbénító gázok, és depresszív mérgek ellenszereként alkalmazható.

A maszlagos nadragulya fogyasztása után fellépő tünetek: hidegrázással és izzadással járó láz, hallucináció és levertség váltakozása. Nyirkos vagy száraz, égő bőr és nyálkahártyák. Izzadással járó vértolulás a fejben. Erős fényre és érintésre súlyosbodhatnak a tünetek.

A homeopátiás szert gyártó cég érthetetlennek tartja az eseményt, mert a homeopátiában a gyógyszer hatóanyagait többszörösen hígítják. Szerintük a készítmény legfeljebb egyetlen mérgezést előidéző molekulát tartalmazhat. Hazánkban orr- és garatgyulladás esetén javasolnak a természetgyógyászok belladonnát tartalmazó homeopátiás készítményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik