Tudomány

Rák elleni szer skorpió mérgéből

A nemzetközi piacon is nemsokára elérhető lesz az az új rákellenes homeopátiás készítmény, amelyet egy kubai tudományos intézet fejlesztett ki skorpióméregből.

Isabel González, az oltóanyagokat és más gyógyszereket gyártó Labiofam vállalat kutatás-fejlesztési osztályának igazgatója a minap elmondta, hogy a kék skorpió (Rhopalurus Junceus) mérgéből előállított Vidatox nevű orvosságot mintegy 10 ezer rákos betegen tesztelték, és az eredmények azt mutatták, hogy a páciensek életminősége jelentősen javult, valamint a szervezetükben lévő daganat növekedése megállt.

A kizárólag a dél-kubai Guantánamo tartományban őshonos állat mérgének toxinja “fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, valamint akadályozza a rákos sejtek kialakulását” – fejtette ki az igazgató asszony.

Jelenleg az országban 13 tenyésztelep működik, és mindegyikben átlagosan 5 ezer skorpió él. Minden állatból 0,02 milliméternyi mérget tudnak kivonni.

“Az év végéig a készítményből közel egymillió adagot hozunk kereskedelmi forgalomba” – hangsúlyozta González.

A készítményt Misael Bordier kubai biológus tudományos munkája nyomán fejlesztették ki, aki 21 éven keresztül vizsgálta a skorpió mérgének terápiás hatásait a rák elleni küzdelemben. A Bordier által végzett klinikai kísérletekbe bevont 50 ezer beteg 70 százalékánál azt tapasztalták, hogy szervezetükben nem újult ki a daganat.

Olaszországból két hét alatt több mint ezren utaztak Kubába, hogy alávessék magukat a különleges kezelésnek.

Kuba már több olyan természetes készítményt állított elő, amely bizonyítottan hatásos a rák legyőzésében. A biotechnológiai termékek gyártása a karibi szigetország számára az egyik legfontosabb bevételi forrást jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik