Tudomány

Páratlan kitüntetést kaptak az ipolytarnóci leletek

2020-ig meghosszabbítják az Ipolytarnóci ősmaradványok Európa Diplomáját.

Az Európa Tanács miniszteri bizottsága az eddigi 5 éves periódus helyett ez idáig páratlan módon 10 éves időszakra ítélte meg a kitüntető címet.

A tanács egyben javasolta a paleontológiai kutatások folytatását és a feltárások eredményeinek bemutatását; egyúttal ajánlást tett arra vonatkozóan, hogy az ipolytarnóci ősmaradványok természetvédelmi területnek vezető szerepet kell betöltenie a szlovák-magyar Novohrad – Nógrád Geopark együttműködésben.

A bizottság továbbá szükségesnek tartja korszerű beléptetőrendszer kialakítását, amely egyúttal teljes körű tájékoztatást biztosít a látogatók számára, továbbá a tanösvény menti épületek tájba illesztését és a bekötőút mentén a légvezeték földkábellel való kiváltását.

A szakértők szerint folytatni kell az erdőterületen az akác visszaszorítását és az őshonos fafajok számára kedvező élőhely kialakítását.

Az ipolytarnóci ősláp 1995-ben kapta meg először az Európa Diplomát a terület magas színvonalú fenntartásának, az ott található földtani, paleontológiai értékek magas szintű bemutatásának elismeréseként. Az 5 évente visszatérő ellenőrzések során a kijelölt szakértők elégedetten tapasztalták, hogy a terület fenntartás színvonala folyamatosan emelkedik.

Az idén uniós támogatással befejezett fejlesztések eredményeként a vendégek a miocén korabeli erdőben 20-30 millió évvel ezelőtti flórát idéző növények között sétálhatnak, illetve az akadálymentesített, padokkal szegélyezett kerti ösvények mentén az itt élt korabeli ősállatok élethű másolataival is találkozhatnak.

A látogatók kényelmét szolgálja a 45 fő befogadására alkalmas étterem és kávézó, amelynek temperálását geotermikus hőszivattyú, a vízmelegítést pedig napkollektorok biztosítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik