Tudomány

Ébredezik a Nap aktivitása

Az új ciklusra utaló jelek mellett az előző ciklus elhúzódásának okára is fény derülhet.

A Nap életében átlagosan 11 éves ciklusok figyelhetőek meg. A ciklusok azonban nem egyenletesek, és akadnak bennük olyan periódusok, amelyekben mind a mágneses aktivitás, mint a napfoltok és flerek száma megemelkedik. A ciklusban bekövetkező minimumok során pont az ellenkezője történik, a napfoltok és a flerek csekélyebb mértékben jelentkeznek. A Nap fokozott aktivitása a Föld közelében telepített navigációs és kommunikációs rendszerek – műholdak, szondák – működésében is zavart okozhatnak.

A ciklusok hossza eltérő. Így történt, hogy a nemrégiben lezárult 23-as Nap-ciklus jóval tovább húzódott, mint az átlag. A minimum elhúzódásaiért a Nap belsejében található áramlási rendszer megváltozása lehet a felelős.

A minimum idején a Napból kiáramló elektromosan töltött részecskék csekély számban érték el a Föld mágneses mezejét, így 1996-ban és 1997-ben ritkán, míg maximum idején 2001-ben és 2002-ben sűrűbben fordultak elő sarki fényjelenségek (északi féltekén aurora borealis, déli féltekén aurora australis).

Most Új-Zélandon állandó vörös aurora-függönyöket sikerült fotózni (SAR), amely igazolja a Nap-tevékenységek erősödését, ráadásul olyan eszközzel, melyet nem a SAR-ívek észlelésére fejlesztettek ki.

Az ívek tanulmányozása, a bennük megfigyelhető mintázatok, az északi és déli féltekény esetleges különbségek kutatása fontos lehet a Nap által gerjesztett, a felsőlégkörben megfigyelhető viharok tanulmányozásában.


AJÁNLOTT LINK:

Űridőjárás szolgálat (angol nyelven)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik