Tudomány

Előkerült a legnagyobb szárazföldi állatok őse

Megtalálták az egyik legősibb hatalmas növényevő teljes csontvázát Dél-Kínában.

A Yizhousaurus sunae mintegy 200 millió évvel ezelőtt élhetett az alsó Jura időszakában. A hatalmas növényevők őse “mindössze csak” 9 méteres lehetett későbbi 100 tonnás, 120 méter magas leszármazottjaihoz képest.

A Yizhousaurus csontvázán már láthatók a tipikusan sauropoda – növényevő dinoszaurusz – jegyek: a hosszú nyak, az erős csontváz, négylábó testtartás.

A hihetetlenül ép fosszilizálódott koponya és állkapocs arról tanúskodik, hogy a sauropodák ősének még nagyobb volt a feje, és nem jellemző rá a nagyon kicsi, könnyű koponya.

A Yizhousaurus koponyája széles, magas és domború. A dinoszaurusz pofája rövid lehetett, állkapcsa szokatlanul széles és U-alakú. Darabolásra, őrléshez hasznos fogai már a növényevéshez igazodtak, ezekkkel könnyen meg tudta rágni az ágakat.

A Yizhousaurushoz közel nemrég egy másik prosauropodát is találtak, az úgynevezett Lufengosaurust. A kínai lelőhelyen talált egykori élőlények csontjai sokat segíthetnek a tudósoknak a növényevő dinoszauruszok evolúciójának pontosabb megismerésében.

AJÁNLOTT LINK:

Megtalálták egy korai sauropoda teljes csontvázát (Sience Daily)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik