Tudomány

Régészeti Múzeum nyílik a Dunán

Még Hadrianus császár palotájának darabjai is megtalálhatóak a víz alatt.

Jövő májusban nyílhat meg az Octopus Tengerészeti és Víz Alatti Régészeti Múzeum a fővárosi Szilágyi Dezső téri hajóállomáson álló Debrecen Ex-Kassa fedélzetén.

Lesz kormány- és viharszimulátor, kipróbálható távvezérelt mélytengeri kutatórobot, szakkönyvtár, fotó- és videóarchívum, e-múzeum, melegkonyhás étterem és kávézó is lesz az ország első hajómúzeumában, mely az alapítók szándéka szerint nemcsak kiállítóterem, hanem a tenger szerelmeseinek.

A teljesen akadálymentes múzeumban összegyűjtik majd a hazai közgyűjtemények raktáraiban porosodó vízi leletanyagot, emellett a környező országok múzeumi anyagából is szerveznek majd időszaki kiállításokat, és a magyar víz alatti kultúrát is “körbeutaztatják” külföldön.

Gresiczki Péter múzeumigazgató arról beszélt, hogy Magyarország víz alatti öröksége meglepően sokszínű, többek között annak köszönhetően, hogy a római limes a Duna vonalát követte.

Hadrianus császár uralkodása előtt itt, Aquincumban volt városparancsnok. Palotájának nyomai megtalálhatók a víz alatt. De római emlékeket rejt a Balaton is.

Szalóky K. Attila, az Octopus Tengeri Régészeti Kutató Egyesület elnöke elmondta, hogy a hajó 300 millió forintos felújítása és múzeumi átalakítása decemberben kezdődik el, s az intézmény jövő májusban nyithatja meg kapuit. A beruházás 84 százalékos uniós finanszírozás mellett valósul meg.

AJÁNLOTT LINK:

Debrecen Ex-Kassa (Zoltán Alapítvány)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik