Tudomány

Nem hallanak a halak a hajóktól

Egyetlen hajó zaja is megsüketítheti a halakat.

A kutatók a zajszennyezésnek a tengeri állatvilágra, elsősorban a halakra gyakorolt hatását tanulmányozták. Az eredmények azt mutatják, hogy az emberek mindennapjait uraló állandó zajnak komoly fiziológiai következményei vannak még a csendesnek tartott tenger mélyén is.

Mart Piculin biológus szerint az akusztikai szennyezés elől nincsen menekvés. A halak egyetlen hajó zajától is megsüketülhetnek. Az Adriai-tengert pedig szünet nélkül szelik a hajók. A hullámok feletti és alatti zaj olyan méretet öltött, hogy a halakat megakadályozza a kommunikációban. Nem hallják a halak egymást a zajtól.

A HALAK IS BESZÉLNEK EGYMÁSSAL

A vizsgálatban részt vevő kutató az olasz sajtónak elmagyarázta, hogy a halak igenis beszélnek egymással.

A zaj főleg a kommunikálni szerető halakat veszélyezteti: a hollóhalat – Sciaena umbra – és a barna korallsügért – Chromis chromis -, melyek számtalan tájékozódási információt adnak át társaiknak az esetleges ragadozókról vagy az áramlatok irányáról.

A zaj megakadályozza a halak egymással való kommunikációját komoly nehézségeket teremtve az udvarlásban és a szaporodásban is. A zaj elől menekülve egyes halfajok migrációs útvonalukat is megváltoztatták, csendesebb utat keresve maguknak a vizek mélyén.

A halak és hajók közötti együttélés nem kizárt. Az új kutatás kimutatta, hogy az újgenerációs, zajmentes hajók megmenthetik a halakat.

A Süket, mint egy hal elnevezésű tudományos vizsgálatot a trieszti és a bécsi egyetem a WWF Természetvédelmi Világalappal együttműködésben végezte az Adriai-tengeren.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik