Tudomány

Magyarországra jön Jane Goodall

Administrator
Administrator

2010. 10. 26. 15:01

A világhírű főemlőskutató a Pécsi Tudományegyetemen tart majd előadást novemberben a Tudásközpontban.
Korábban a témában:

Ismét Magyarországra látogat Jane Goodall: a világhírű angol főemlőskutató, természetvédő, ENSZ-békenagykövet a Pécsi Tudományegyetem meghívására részt vesz november 12-én és 13-án a munkássága kezdetének 50. évfordulója alkalmából szervezett programokon.

Jane Goodall kétnapos pécsi tartózkodása során nyilvános előadást tart a Tudásközpontban, és bemutatja legújabb, magyarul is olvasható Nálatok laknak még állatok? című könyvét, valamint a Jane’s journey című filmet, amely évi háromszáz napos utazásainak történetét örökíti meg Angelina Jolie szereplésével.

FÉL ÉVSZÁZADA KUTATJA A CSIMPÁNZOKAT

A ma 76 éves tudós fiatalon titkárnői és szerkesztő-asszisztensi állásokat töltött be az Oxfordi Egyetemen és egy dokumentumfilm-stúdióban, de volt pincér is.

Egy régi barátja meghívására Kenyába utazott, ahol találkozott Louis Leakeyvel, a brit-kenyai régész-antropológussal, aki munkát adott neki, és rábeszélte a csimpánzok életének tanulmányozására.

Jane Goodall 1960 júliusában kezdte el a munkát Tanzániában a Gombe kutatóállomáson. A tudományos világ elismerését ez hozta meg számára.

Ő ismerte föl először, hogy a csimpánzok tudnak botocskával hangyákat halászni a bolyból, köveket fegyverként alkalmazni – vagyis képesek eszközök használatára.

Mentora, Leakey elérte, hogy egyetemi tanulmányok nélkül is doktorálhasson a Cambridge-i Egyetemen. Goodall 1967 óta a Gombei Természetkutató Intézet igazgatója, majd 1977-ben megalakította a Jane Goodall Természetkutató Intézetet, 1986-ban pedig a Csimpánzokat Védő és Gondozó Bizottságot.

Tapasztalatairól több könyvet írt, munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el. 2003-ban II. Erzsébet brit királynő dr. Goodallt a Brit Birodalom Hölgyévé – Dame – nevezte ki, mely egyenértékű a lovaggá választással.

Az etológus úttörő kutatása számos tudományos felfedezést eredményezett a csimpánzok viselkedése terén, jövőképe pedig az élővilágért tenni akarók millióinak adott erőt.

A JANE’S JOURNEY ELŐZETESE:

JANE GOODALL MAGYARORSZÁGON

Jane Goodall többször járt Magyarországon. Utoljára tavaly májusban, amikor a Jane Goodall,s Wild Chimpanzees című film egyszeri budapesti vetítésén vett részt, majd előadást tartott a Millenáris Parkban.

2005-ben Jane Goodall a Pécsi Tudomány Egyetem díszdoktorává választották.

AJÁNLOTT LINK:

A Pécsi Tudomány Egyetem honlapja (PTE)

Jane Goodall Intézet (janegoodall.hu)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.