Tudomány

Magyarországra jön Jane Goodall

A világhírű főemlőskutató a Pécsi Tudományegyetemen tart majd előadást novemberben a Tudásközpontban.

Ismét Magyarországra látogat Jane Goodall: a világhírű angol főemlőskutató, természetvédő, ENSZ-békenagykövet a Pécsi Tudományegyetem meghívására részt vesz november 12-én és 13-án a munkássága kezdetének 50. évfordulója alkalmából szervezett programokon.

Jane Goodall kétnapos pécsi tartózkodása során nyilvános előadást tart a Tudásközpontban, és bemutatja legújabb, magyarul is olvasható Nálatok laknak még állatok? című könyvét, valamint a Jane’s journey című filmet, amely évi háromszáz napos utazásainak történetét örökíti meg Angelina Jolie szereplésével.

FÉL ÉVSZÁZADA KUTATJA A CSIMPÁNZOKAT

A ma 76 éves tudós fiatalon titkárnői és szerkesztő-asszisztensi állásokat töltött be az Oxfordi Egyetemen és egy dokumentumfilm-stúdióban, de volt pincér is.

Egy régi barátja meghívására Kenyába utazott, ahol találkozott Louis Leakeyvel, a brit-kenyai régész-antropológussal, aki munkát adott neki, és rábeszélte a csimpánzok életének tanulmányozására.

Jane Goodall 1960 júliusában kezdte el a munkát Tanzániában a Gombe kutatóállomáson. A tudományos világ elismerését ez hozta meg számára.

Ő ismerte föl először, hogy a csimpánzok tudnak botocskával hangyákat halászni a bolyból, köveket fegyverként alkalmazni – vagyis képesek eszközök használatára.

Mentora, Leakey elérte, hogy egyetemi tanulmányok nélkül is doktorálhasson a Cambridge-i Egyetemen. Goodall 1967 óta a Gombei Természetkutató Intézet igazgatója, majd 1977-ben megalakította a Jane Goodall Természetkutató Intézetet, 1986-ban pedig a Csimpánzokat Védő és Gondozó Bizottságot.

Tapasztalatairól több könyvet írt, munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el. 2003-ban II. Erzsébet brit királynő dr. Goodallt a Brit Birodalom Hölgyévé – Dame – nevezte ki, mely egyenértékű a lovaggá választással.

Az etológus úttörő kutatása számos tudományos felfedezést eredményezett a csimpánzok viselkedése terén, jövőképe pedig az élővilágért tenni akarók millióinak adott erőt.

A JANE’S JOURNEY ELŐZETESE:

JANE GOODALL MAGYARORSZÁGON

Jane Goodall többször járt Magyarországon. Utoljára tavaly májusban, amikor a Jane Goodall,s Wild Chimpanzees című film egyszeri budapesti vetítésén vett részt, majd előadást tartott a Millenáris Parkban.

2005-ben Jane Goodall a Pécsi Tudomány Egyetem díszdoktorává választották.

AJÁNLOTT LINK:

A Pécsi Tudomány Egyetem honlapja (PTE)

Jane Goodall Intézet (janegoodall.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik