Tudomány

Feltárás a német autópálya mellett

Administrator

2010. 10. 25. 07:55

Autópálya-építés közben bukkantak rá tizenöt ókori falura.
Korábban a témában:

Megdöbbentő eredménnyel zárultak Németországban egy újonnan épülő országút mentén zajló ásatások. A régészek az új B6n-jelű út építésekor tíz kilométeres szakaszon tizenöt későbronzkori település maradványaira bukkantak.

(A B6n jelű út a Harz-hegység alsó-szászországi részétől a Szász-Anhalt tartomány keleti részén található A9-es autópályáig.)

A környéket akkoriban nyilvánvalóan sűrűbben lakták, mint ma. A talaj feltehetően igen termékeny lehetett. A múltból fennmaradt emlékek felkutatásában egyidejűleg 250 munkatárs is részt vett. Fáradozásukat siker koronázta, gazdagon felszerelt sírokat találtak az újkőkorból és a bronzkorból.

Az akár négyezeréves sírokból többek közt nyílhegyek, harangedények, íjászok alkarvédő lemezei és bronzkori tűk kerültek elő. A szakemberek további leletekkel számolnak. Jelenleg Köthen város környékén négy-öt ásatási csapat van bevetésen, egyenként egy régésszel valamint tíz-tizenkét segítővel.

AJÁNLOTT LINK:

A régészeti feltárás részletei (Spiegel Online)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.