Tudomány

Titokzatos ókori kultúra nyomait találták Oroszországban

Administrator

2010. 10. 13. 07:43

GPS-szel és légi felvételek segítségével találták meg Észak-Kaukázusban az ismeretlen bronzkultúrát.
Korábban a témában:

“Egy olyan civilizáció nyomaira bukkantunk, amely a Kr.e. XVI-XIV. század között virágzott a kaukázusi hegyekben, a Kiszlovodszktól délre eső területeken” – hangsúlyozta Andrej Belinszkij, az expedíció vezetője.

Az ismeretlen kultúra építményeit csaknem kétszáz helyszínen 1400 és 2400 méter közötti magasságban, száz kilométeres körzetben fedezték fel. Az orosz-német régészeti expedíció, amely öt éve végez ásatásokat a térségben. A területet nyugatról a Kubány-folyó, keletről pedig Nalcsik városa határolja.

Fennmaradt az építmények alapozása, ezek magassága némely esetben eléri az 1 métert. Mindegyik házat egy és ugyanazon séma szerint építették: az épületeket egy ovális alakú belső udvar köré emelték, és a helyszíneket úthálózat kötötte össze.

A bronztárgyak alakjából és díszítéséből a régészek arra következtettek, hogy az ismeretlen népesség összeköttetésben állhatott a míves bronztárgyairól nevezetes Kobán-kultúrával, amely Észak-Oszétia területén a Kr.e. II évezred végétől a Kr.e. I. évezred közepéig virágzott.

Valentina Kozenkova régész, a kaukázusi civilizációk neves orosz szakértője egyedülállónak nevezte a felfedezést: egyetlen területen majdnem kétszáz, az ismeretlen bronzkori kultúrához kötődő helyszínt sikerült megtalálni, és ezek mindegyik igen jó állapotban maradt fenn.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Celje, 2018. május 11.
Orbán Viktor miniszterelnök (k), Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Pár (SDS) elnöke (j) és Milan Zver, az SDS európai parlamenti képviselője (b) az SDS kampányrendezvényén Celjén, a Golovec csarnokban 2018. május 11-én. Szlovéniában június 3-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.