Tudomány

Titokzatos ókori kultúra nyomait találták Oroszországban

Administrator
Administrator

2010. 10. 13. 07:43

GPS-szel és légi felvételek segítségével találták meg Észak-Kaukázusban az ismeretlen bronzkultúrát.
Korábban a témában:

“Egy olyan civilizáció nyomaira bukkantunk, amely a Kr.e. XVI-XIV. század között virágzott a kaukázusi hegyekben, a Kiszlovodszktól délre eső területeken” – hangsúlyozta Andrej Belinszkij, az expedíció vezetője.

Az ismeretlen kultúra építményeit csaknem kétszáz helyszínen 1400 és 2400 méter közötti magasságban, száz kilométeres körzetben fedezték fel. Az orosz-német régészeti expedíció, amely öt éve végez ásatásokat a térségben. A területet nyugatról a Kubány-folyó, keletről pedig Nalcsik városa határolja.

Fennmaradt az építmények alapozása, ezek magassága némely esetben eléri az 1 métert. Mindegyik házat egy és ugyanazon séma szerint építették: az épületeket egy ovális alakú belső udvar köré emelték, és a helyszíneket úthálózat kötötte össze.

A bronztárgyak alakjából és díszítéséből a régészek arra következtettek, hogy az ismeretlen népesség összeköttetésben állhatott a míves bronztárgyairól nevezetes Kobán-kultúrával, amely Észak-Oszétia területén a Kr.e. II évezred végétől a Kr.e. I. évezred közepéig virágzott.

Valentina Kozenkova régész, a kaukázusi civilizációk neves orosz szakértője egyedülállónak nevezte a felfedezést: egyetlen területen majdnem kétszáz, az ismeretlen bronzkori kultúrához kötődő helyszínt sikerült megtalálni, és ezek mindegyik igen jó állapotban maradt fenn.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.