Tudomány

Titokzatos ókori kultúra nyomait találták Oroszországban

GPS-szel és légi felvételek segítségével találták meg Észak-Kaukázusban az ismeretlen bronzkultúrát.

“Egy olyan civilizáció nyomaira bukkantunk, amely a Kr.e. XVI-XIV. század között virágzott a kaukázusi hegyekben, a Kiszlovodszktól délre eső területeken” – hangsúlyozta Andrej Belinszkij, az expedíció vezetője.

Az ismeretlen kultúra építményeit csaknem kétszáz helyszínen 1400 és 2400 méter közötti magasságban, száz kilométeres körzetben fedezték fel. Az orosz-német régészeti expedíció, amely öt éve végez ásatásokat a térségben. A területet nyugatról a Kubány-folyó, keletről pedig Nalcsik városa határolja.

Fennmaradt az építmények alapozása, ezek magassága némely esetben eléri az 1 métert. Mindegyik házat egy és ugyanazon séma szerint építették: az épületeket egy ovális alakú belső udvar köré emelték, és a helyszíneket úthálózat kötötte össze.

A bronztárgyak alakjából és díszítéséből a régészek arra következtettek, hogy az ismeretlen népesség összeköttetésben állhatott a míves bronztárgyairól nevezetes Kobán-kultúrával, amely Észak-Oszétia területén a Kr.e. II évezred végétől a Kr.e. I. évezred közepéig virágzott.

Valentina Kozenkova régész, a kaukázusi civilizációk neves orosz szakértője egyedülállónak nevezte a felfedezést: egyetlen területen majdnem kétszáz, az ismeretlen bronzkori kultúrához kötődő helyszínt sikerült megtalálni, és ezek mindegyik igen jó állapotban maradt fenn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik