Tudomány

Aprócska Nekropolisz York belvárosában

Administrator

2010. 10. 25. 12:57

A leletek között ókori parfümös üvegcsék is vannak, és egy páratlan római urna.
Korábban a témában:

A temetkezések közül kettő római polgárok végső nyughelyéül szolgált, akik mellé gazdag sírmellékleteket helyeztek útravalóul.

A sírmellékletek között akadnak gagáttal díszített ékszerek, üveggyöngyök, parfümös üvegcsék, ahogy Britanniában és a Római Birodalom más részein készült cserépedények. Napvilágra került egy római urna is.

A Foss-folyó közelében tervezett nagyszabású beruházáshoz kapcsolódó feltárásokat még 2007-ben kezdték a York Archaeological Trust szakemberei. Az ötéves projektre 3,3 millió fontot – valamivel több, mint egymilliárd forintot – fordítanak.

Az ásatásoknak köszönhetően York városának kétezer éves történelme kerül napvilágra: a római kori temetőn kívül a szakemberek megismerhetik, hogy milyen volt a X. századi viking település, Jorvik, és azt is, hogyan alakították a tájat a középkorban.

GAGÁT

Bitumennel teleszivott barnaszén, mely megmunkálva, esztergályozva, igen szép fekete színű, nagyon jól fényesíthető anyag.

A gagátot már az ókorban is ismerték és feldolgozták.

Gagas líbiai folyó után nevezték el, mert annak mentén találták először.

A római korban a legfontosabb bányák Britanniában Yorkshire-ben és Dorsetben voltak.

AJÁNLOTT LINK:

Yorki régészeti portál (YAT Portal)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.