A génmódosított gyümölcs amellett, hogy tovább eltartható, sokkal zamatosabb és tömörebb a húsa, mint a hagyományos, természetesen kifejlődött dinnyének.
A mexikói nemzeti politechnikai intézet kutatóközpontjának munkatársai felfedezésükért megkapták az idei élelmiszertechnológiai díjat Mexikóban.
Miguel Engel Lim, a kutatócsoport vezetőjének állítása szerint, eljárásuk segítségével a gyümölcs normál tartóssága anélkül ötszörözhető meg, hogy megpuhulna vagy elveszítené formáját. Egy hagyományos sárgadinnye csak tíz napig tartható, ez másfél hónapig.
A tudósok a sejtfalakban lévő zsírsavak lebontásáért felelős proteint kapcsolták ki. Korábban felfedezték, hogy ez a protein a növekvő csírában még inaktív. Hogy kísérleteik leginkább valóságszerűek legyenek, a génmanipulált gyümölcsöket 21 Celsius fokon tárolták.
Ezzel a módszerrel a többi, sok gyümölcshússal rendelkező gyümölcs, például az eper vagy a papaya tartóssága is meghosszabbítható.
AJÁNLOTT LINK