Tudomány

Masztodon egy ház hátsó udvarán

Őskori állati csontmaradványokat tártak fel egy ház hátsó udvarában Tennessee-ben, a fosszíliákkal együtt kőszerszámok is előkerültek.

A Közép-Tennessee-i Állami Egyetem régészei szerint a három méter mély kutatóárokból valószínűleg az amerikai masztodon – Mammut americanum vagy Mastodon americanus – maradványai kerültek elő, a kőszerszámokat pedig a szakértők feltételezése szerint szekerceként használták.

“Tizenkétezer évvel ezelőtt alig néhány olyan nagytestű állat élt Észak-Amerikában, amelynek ekkora csontjai voltak. Nagy valószínűséggel masztodonfosszíliák kerültek napvilágra” – hangsúlyozta Aaron-Deter-Wolf őskorkutató.

Észak-Amerikában eddig csupán néhány masztodonlelőhely ismert.

Az amerikai masztodonok 15 millió évvel ezelőtt vándoroltak Eurázsiából Észak-Amerikába, és az utolsó jégkorszak végével, körülbelül 10 000 évvel ezelőtt tűntek el.

MI A KÜLÖNBSÉG A MAMUT ÉS A MASZTODON KÖZÖTT?

Hatalmas, elefántszerű emlősök voltak, de külsőre inkább a gyapjas mamutra hasonlítottak.

Utóbbiaknál viszont kisebbek voltak, és az agyaruk is egyenesebb volt. Marmagasságuk 2,5-3 méter körüli lehetett, testhosszúk elérte a 4-5 méter, a tömegük pedig 3600-5000 kilogramm között változott. Testüket barnás, de a gyapjas mamutokénál rövidebb szőrzet borította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik