Tudomány

Először jelenik meg a Nők Lapja (1949)

Budapest, október 20. – Ezen a napon kerül piacra először Magyarország első és azóta is piacvezető női magazinja.

A tömegkommunikáció rohamos fejlődése mellett igen ritka, ha egy termék hosszabb távon is meg tudja őrizni presztízsét, rangját. Különösen igaz ez a női lapok területén, ahol – valamiért – rendre újabb és újabb lapok megjelenése színesíti a kínálatot.

A Nők Lapja 61 éve a vezető női magazin Magyarországon. Jelenleg több mint 260 ezres eladott példányszámmal büszkélkedhet.

Ma már így dolgoznak, címlapfotózás Nők Lapja-módra:

Női lapok a 19-20. században

Az első magyar nyelvű divatlap, a Regélő-Honművész 1833-ban indult, több változás után Divatlap lett a neve. Vahot Imre egyenesen Petőfi Sándort hívta magához segédszerkesztőnek. Programajánlók, kritikák, divatrajzok, híres emberek szórakoztató történetei jelentek meg benne. Mint ahogyan az első, igazán nőknek szóló újságban, az 1849-es Hölgyfutárban is.

1857-ben indult a Nővilág című lap 3500 előfizetővel, főszerkesztője Vajda János volt, neves szerzők publikáltak bele. Olykor külföldi lapok cikkeit fordították, és megjelentek az első lakberendezéssel foglalkozó írások.

1853 áprilisában indult útjára a tudományos, szépirodalmi, művészeti és divatközlöny, a Divatcsarnok. A szalonlap a magyarul alig tudó nőkhöz szólt, modora miatt többen ellenszenvesnek tartották, de Arany, Jókai és Kemény is írt bele.

Sikeres üzleti vállalkozás volt a Képes Családi Lapok, amely 1879-ben indult. Szépirodalmi művek, aktuális események, ismeretterjesztés, háztartási, orvosi és divattanácsok tették ki. Bűnügyekkel is foglalkozott, már-már bulvárlap volt, ezért a kispolgári réteg is olvasta.

Az 1880-as években bontakozott ki a Nemzeti Nőnevelés című nagyon színvonalas folyóirat, ezt pedagógusok szerkesztették, míg a Magyar Lányok a tiniket szólította meg.

A 20. század elején megerősödtek a nőmozgalmak, nőszervezetek alakultak, melyek lapokat is kiadtak (például a Feminista Egyesület Értesítőjét vagy a Nő és a Társadalom címűt).

A Nők Lapja indulása

A lap elődjét, az Asszonyokat a Magyar Kommunista Párt támogatását élvező Magyar Nők Demokratikus Szövetsége adta ki – ez 1949 októberéig létezett. A munkás, paraszt, illetve értelmiségi nőket szólította meg. „Meghitt baráti közelségbe akar hozni Téged ahhoz az országhoz, ahhoz a néphez, amely a békéért harcoló emberiség élén jár: a nagy Szovjetunióhoz, hogy ismerd meg embereit, tájait művészetét” – hirdették.

A Nők Lapja korszakai

A lap megszületésének 60. évfordulóját egy kiállítással ünnepelte a stáb, amely során hat korszak mentén mutatták be a lap történetét. Mi is így teszünk.

Reklám 1993-ból:

I. időszak: 1949–1956: A lap első száma 1949. október 20-án jelent meg. A riporterei a klasszikus újságírás szabályai szerint ott voltak a helyszínen, amikor egy-egy nagyobb esemény, például Sztálinváros épülése zajlott. Emellett írtak a legújabb divathírekről, olvasói levelekre válaszoltak, és teret adtak neves művészeknek is.

A Nők Lapja eleinte a Szovjetuniót támogató nyílt propaganda egyik felülete volt. Az első oldalon irodalmi alkotást adott közre. A legtöbb fotón a szocialista táborhoz tartozó országok munkásnői és parasztnői szerepeltek, ahol a nőideál szó szerint a militáns nő volt. A forradalom előszeléről semmi sem jelent meg, kitörésekor viszont szünetelt a lap kiadása.

II. 1957–1964: A forradalom leverése után az „aki nincs ellenünk, velünk van” elv érvényesült. Megjelentek a párizsi divattudósítások. 1959-től Németi Irén a főszerkesztő, 1964-től a címlap és néhány belső oldal is megszínesedett.

III. 1965–1972: Egyre népszerűbb volt a Nők Lapja, először lépte túl a heti 500 000-es, majd a 600 000-es példányszámot.

IV. 1973–1979: 1977 szeptemberének végén a Nők Lapja csúcsot döntött, több mint 900 000 példányban jelent meg rendszeresen.

V. 1980–89: 1986-ban nyugdíjba vonult Németi Irén, és Révai Valéria lett a főszerkesztő. A lap bátrabb, politikusabb, jól tükrözte a korszak gondolkodását, hangulatát. Több neves alkotó művészeti alkotása jelent meg a lapban.

VI. 1990–2010: A rendszerváltozás után a lap is a szabadság útjára lépett. Ma semmilyen politikai, ideológiai vagy pártkötődése nincs. 1991-ben a lap beolvadt a VICO birodalomba, majd 2000-ben a VNU Budapest Rt., a Sanoma Budapest Zrt. jogelődje vásárolta meg.

Itt megnézhetik, hogyan ünnepelte a kiadó a lap 60. születésnapját a VAM Designban rendezett kiállításon 2009-ben.

Reklám a napjainkból – a megújult Nők Lapja:


Jelenleg a Sanoma Budapest Zrt. a Nők Lapja kiadója, amelynek ez a második legnagyobb példányszámban eladott magazinja (a Story után). A főszerkesztő Molnár Gabriella.

Társkiadványként a Nők Lapja Évszakok, a Nők Lapja Konyha, a Nők Lapja Esküvő és a Nők Lapja Psziché említhetők. 2004-ben exkluzív album jelent meg Nők Lapja Nosztalgia címmel, melyben a 70-es évek példányaiból szemezgetnek a szerkesztők.

AJÁNLOTT LINKEK, FORRÁSOK:

A 60 éves évforduló megünneplése
A MATESZ adatai a lapok példányszámáról
Női lapok Magyarországon – történeti áttekintés
Nők Lapja az interneten

Ajánlott videó

Olvasói sztorik