Tudomány

Megtalálták a tengeri régészet “Szent Grálját”

Végre régészeti lelet is bizonyítja az első pun háború döntő csatáját.

Egy antik hadihajó maradványaira bukkantak Szicíliától nyugatra az RPM Nautical Foundation régészei, Levanzo szigete mellett. Itt zajlott a Kr. e. 241-ben az első pun háború döntő ütközete. A hajó valószínűleg a csatában is részt vett.

“Klasszikus tengeri ütközet volt, amelyben a feltörekvő Római Köztársaság megsemmisítő csapást mért Karthágóra” – magyarázta Jeffrey G. Royal, az amerikai szervezet régésze.

A hajó faanyaga megsemmisült az elmúlt csaknem 2500 év során, csupán a bronzból készült döfőorrot – rostrumot – találták meg. Ezzel ütöttek csata közben léket az ellenséges hajó oldalán.

A régész a felfedezést úgy jellemezte: “Még sohasem sikerült ókori hadihajót felfedezni, ez a tengeri régészet Szent Grálja. Legfeljebb a döfőorr vagy a láncvezető szerkezet egy-egy része kerül elő.”

A döfőorr sok mindent elárul az ókori hajókról, arról, hogyan helyezkedtek el a fagerendák, mekkorák voltak, és hogyan kapcsolták ezeket össze.

DÖFŐORR EGY HALÁSZHAJÓBAN

A most előkerült döfőorr a harmadik, amelyet az adott helyszínen felfedeztek. Az RPM Nautical Foundation régészei 2008-ban hoztak a felszínre egy rostrumot, amelyben famaradványok is megőrződtek. Utóbbiak radiokarbonos kormeghatározásával derítették ki, hogy a hajó az első pun háború végén süllyedhetett el.

Három évvel korábban egy halászhajó hozott a felszínre ugyanitt egy döfőorrot, amelynek felirata az adott korból származott.

A most talált rostrum alakjában és kidolgozásában a 2008-as lelettel azonos. Tehát első ízben van régészeti bizonyíték arra, hogy itt egy ókori tengeri ütközet zajlott. A régészek egyelőre csak feltételezik, hogy a rostrumok római eredetűek.

PUN HÁBORÚK

Pun háborúként az egymással vetélkedő két hatalmas ókori állam, Róma és Karthágó között a Földközi-tenger nyugati részének uralmáért és új területek szerzéséért vívott három háborút emlegetik, ezek eredményeként vált Róma a Földközi-tenger medencéjének urává.

Az első pun háború Kr. e. 264-241, a második Kr. e. 218-201, a harmadik pedig Kr. e. 149-146 között zajlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik