Tudomány

A legnagyobb dinólelőhely Franciaországban

Az Angouleme közelében több mint négyszáz dinoszauruszcsontot találtak pár hét alatt.

A kutatók már évtizedek óta sejtették, hogy páratlan gazdagságú leletegyüttes bújik meg a környéken, felfedezni azonban csak idén januárban sikerült.

Az első húsznapos ásatási kampány augusztus vége és szeptember eleje között zajlott le. Az őslénykutatók összesen több mint négyszáz csontot találtak, ezek közül kétszáznak tulajdonítanak a paleontológusok nagy jelentőséget.

A kövületek legalább három dinoszauruszfajtól származnak, és két teknős-, illetve három krokodilfaj maradványaival együtt kerültek elő.

A lelőhely elsősorban az alsó kréta korból – mintegy 130 millió évvel ezelőttről – származó kövületekben bővelkedik. Az egyik legimpozánsabb darab az eddig ismert legnagyobb nagytestű növényevő több mint két méter hosszú combcsontja.

Az állat maga egykor negyven tonnát nyomott, hossza elérte a 35 métert. E gigantikus növényevő rokoni kapcsolatai még tisztázásra várnak.

A kiásott csontok csaknem nyolcvan százaléka egy kilencméteres húsevő dinoszauruszé volt. Ezenkívül előkerültek kisebb növényevők fogai és különböző csontjai is. A kutatók találtak megkövült fát, leveleket és magvakat is, amelyek segítségével rekonstruálni lehet majd a dinoszauruszok környezetét alkotó növényvilágot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik