Tudomány

Több ezer éves az AIDS ősvírusa?

A korábban véltnél is régebbi lehet az AIDS-betegséget okozó HIV-vírus elődje.

A tudósok a nyugat-afrikai partoknál fekvő Bioko szigetén élő majmoknál azonosították a SIV-vírus – a majmok immunhiányos betegségének kórokozója – jelenlétét, kutatásukat összegezve pedig arra a véleményre jutottak, hogy az AIDS-betegséget okozó HIV még hosszú ideig életveszélyt jelentve leselkedhet az emberre.

A szakemberek komputermodellezéssel készült becslése szerint legkevesebb 32-75 ezer évre tehető a SIV kora, de akár még régebbi is lehet ennél.

A SIV-vírusokat már évekkel ezelőtt észlelték majmoknál, beleértve csimpánzoknál is. Tudósok akkor molekuláris biológiai eljárások révén pár száz évre becsülték a korukat. Az amerikai kutatók azonban megvizsgálták a Bioko szigetén honos majomfajták húsát, és más eredményre jutottak.

Hatból négy majomnál találtak SIV-vírusokat, összességében 79-ből 22 példánynál mutatták ki a kórokozó jelenlétét. A kórokozók mindegyike olyan vírustól származott, amely a kontinensen élő példányoknál is előfordult. Genetikailag azonban jelentős különbségek mutatkoztak, a két “család” régen elvált, és eltérő úton fejlődött.

A SIV a HIV-től eltérően nem okozott AIDS-et a legtöbb emberszabásúnál. Ha azonban évezredekig tartott, mire a SIV nem halálos vírussá fejlődött, valószínűleg a HIV ez irányú változására is hasonlóan hosszú ideig kell várni.

A kutatókat most az a kérdés foglalkoztatja, hogy ha az emberek évezredek óta kapcsolatban voltak SIV-fertőzött majmokkal, akkor a HIV-járvány miért csak a XX. század elején tört ki?

AJÁNLOTT LINK:

Az eredeti tanulmány kivonata (angolul)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik