Tudomány

Fedezze fel a múlt időjárását!

Egy új tudományos program keretében most bárki kutathatja a múlt század klímáját.

Egy új projekt keretében a brit kutatók hajónaplókat tesznek közzé az interneten, hogy akinek van kedve segíthessen a klímaváltozás tanulmányozásában.

Az Old Weather program keretében jelenleg 280 hajóról fönnmaradt iratot tettek elérhetővé az érdeklődők számára, beleértve ebbe olyan történelmi jelentésű cirkolókat is, mint a HMS Caroline.

A hajók állapotának változása és a hajónaplók szolgáltatta adatok ugyanis felbecsülhetetlen értékű információkat adnak a XX. század éghajlatának pontosabb leírásához.

Dr. Chris Lintott az Oxfordi Egyetem kutatócsapatának vezetője szerint a régi hajóknaplók a klímakutatók valóságos “kincsesbányái”. Az Old Weather segítségével a történészek remélik, többet megtudhatnak az óceánon zajló ütközetekről is.

Az Old Wheater program lehetővé teszi, hogy laikusok is klímakutatókká váljanak, és brit haditengerészeti dokumentumokat vizsgáljanak. A programot a Galaxy Zoo – galaxisrendszerező adatbázis mintájára alkották meg, hogy bárki aki szeretne, elmélyülhessen a múlt időjárásában.

Az Old Wheater program filmen:

What is Old Weather from National Maritime Museum on Vimeo.

AJÁNLOTT LINK:
Old Weather

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik