Tudomány

Fedezze fel a múlt időjárását!

24.hu
24.hu

2010. 10. 14. 13:32

Egy új tudományos program keretében most bárki kutathatja a múlt század klímáját.
Korábban a témában:

Egy új projekt keretében a brit kutatók hajónaplókat tesznek közzé az interneten, hogy akinek van kedve segíthessen a klímaváltozás tanulmányozásában.

Az Old Weather program keretében jelenleg 280 hajóról fönnmaradt iratot tettek elérhetővé az érdeklődők számára, beleértve ebbe olyan történelmi jelentésű cirkolókat is, mint a HMS Caroline.

A hajók állapotának változása és a hajónaplók szolgáltatta adatok ugyanis felbecsülhetetlen értékű információkat adnak a XX. század éghajlatának pontosabb leírásához.

Dr. Chris Lintott az Oxfordi Egyetem kutatócsapatának vezetője szerint a régi hajóknaplók a klímakutatók valóságos “kincsesbányái”. Az Old Weather segítségével a történészek remélik, többet megtudhatnak az óceánon zajló ütközetekről is.

Az Old Wheater program lehetővé teszi, hogy laikusok is klímakutatókká váljanak, és brit haditengerészeti dokumentumokat vizsgáljanak. A programot a Galaxy Zoo – galaxisrendszerező adatbázis mintájára alkották meg, hogy bárki aki szeretne, elmélyülhessen a múlt időjárásában.

Az Old Wheater program filmen:

What is Old Weather from National Maritime Museum on Vimeo.

AJÁNLOTT LINK:
Old Weather

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.