Tudomány

Kíniaik a jeti nyomában

Kínai kutatók egy csoportja külföldi segítséget kér azért, hogy újabb expedíciót indíthassanak az ország "jetije", a helyben jeren vagy vadember néven ismert lény felkutatására.

Az elmúlt évek során több mint négyszáz ember számolt be arról, hogy látta a félig ember, félig majom külsejű jerent Hupej-tartomány távoli, hegyvidéki részén.

A különös lényt először a hetvenes, majd a nyolcvanas években keresték kutatócsoportok, amelyek szőrt, ürüléket és lábnyomokat találtak, valamint egy állítólagos jerenfészekre is bukkantak. Mindazonáltal mindeddig még nem sikerült perdöntő bizonyítékot találni a jeti létezésére.

A szemtanúk szerint a jeren nagyjából két méter magas, két lábon jár, szürke, vörös vagy fekete szőrzet borítja az egész testét.

Most a Hupeji Vademberkutató Szövetség a világ minden részéről keres önkénteseket, akik hajlandóak lennének részt venni a lény felkutatásában.

“Rendkívül elszánt csapattagokat keresünk, mivel a kutatás kemény munkát igényel” – mondta Luo Pao-seng, a szövetség alelnöke.

Mindenekelőtt azonban a vademberkutatóknak pénzre van szükségük, csak a munka megkezdése tízmillió jüanos – 296 millió forint – alapot feltételez. Ennek megteremtéséhez vállalatok hozzájárulását várják.

Ha azonban a kínai kutatók a jetivadászattal sikeresen járnának, ők lehetnének az elsők, akik igazolnák a legendás állatfaj létezését.

A KRIPTOZOOLÓGIA KINCSESBÁNYÁJA KÍNA

A mítoszok szerint az ország távoli vidékeinek tavaiban a Loch Nessihez hasonló szörnyek élnek, Tibet pedig az igazi “hegyiember”, a jeti hazája.

Tavasszal Kínában befogtak már egy különös állatot, amit a nagyközönség “keleti jeti” néven ismert meg. Ez az állat úgy néz ki, mint egy bundájától megfosztott medve, viszont úgy nyávog, mint egy macska, és olyan farka van, mint a kengurunak.

A jeren elvileg nem egyezik ezzel az eddig ismeretlen élőlénnyel, de nem kizárható, hogy a keresett állat esetleg a maga után különleges nyomokat hagyó “keleti jeti” lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik