Tudomány

Emberrel repült az első turistaűrhajó

Sikeres próba-siklórepülést hajtott végre a Virgin Galactic turistaűrhajója vasárnap.

A SpaceShipTwo névre keresztelt űrhajót a WhiteKnightTwo nevű hordozórakéta szállította 13 715 méteres magasságba a kaliforniai Mojave-sivatag fölött, majd a két jármű sikeresen elvált egymástól, és a SpaceShipTwo két pilótával a fedélzetén 11 perces siklás után szerencsésen landolt egy repülőtér kifutópályáján.

A két pilóta mellett hat utas szállítására alkalmas SpaceShipTwonak szigorú teszteken kell átmennie, mielőtt turistákat szállíthat az űrbe.

A vasárnapi próbarepülés volt az első, amikor a 18 méteres űrhajó elvált hordozórakétájától, és önállóan végzett siklórepülést.

A tesztelés során most számos további önálló próbarepülés következik, és ha ezek rendben mennek, akkor kerülhet sor az űrhajó világűrbe való kilövésére.

A tervek szerint az űrrepülő 15 kilométeres magasságban válik majd le a hordozóról, hogy aztán saját hajtóműve segítségével 110 kilométeres magasságba emelkedjen.

Itt az utasok néhány percig megtapasztalhatják a súlytalanság állapotát is:

Az űrkirándulás 200 ezer dollárba – 39,3 millió forintba – kerül majd. A Virgin Galactic közlése szerint eddig mintegy 370 érdeklődő helyezett el előzetes letéteket 50 millió dollár – 9,8 milliárd forint – értékben.

Az űrrepülések egy jelenleg építés alatt álló új-mexikói űrrepülőtérről indulnak majd a tervek szerint legkésőbb 2012-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik