Tudomány

Dán amatőr űrrakéta: első kilövése sikertelen

Sikertelen volt a hétköznapi háztartási anyagokból, eszközökből összetákolt dán amatőr űrrakéta első kilövési kísérlete.

A kilenc méter hosszúságú, Tycho Brahe XVI. századi dán csillagászról elnevezett űrrepülőt – fedélzetén egy hetven kilogrammos asztronautababával – vasárnap próbálták meg kilőni a balti-tengeri Bornholm-sziget közelében egy hajóról.

A két dán fejlesztő szóvivője, Sophie Dalgaard közlése szerint a kísérletet egy biztosíték – más források szerint szelep – meghibásodása hiúsította meg.

Dalgaard elmondta azt is, hogy a kudarc nem szegte kedvüket, újabb próbát terveznek, bár ennek időpontja még nem dőlt el.

Peter Madsen hobbifeltaláló és társa, Kristian von Bengtson űrhajózási mérnök harminc kilométeres magasságba akarták feljuttatni a rakétát, amely ezt követően ejtőernyők segítségével a Balti-tengerbe hullott volna.

Elképzelésük szerint négy éven belül lehetővé válhat, hogy rakétájukkal embereket küldjenek az űrbe vagy legalábbis behatoljanak a termoszférába mintegy 100 kilométeres magasságot érve el.

A fejlesztők az űrrakétát mindössze 300 ezer koronából (11,4 millió forintnyi összegből) készítették el. Annyiba kerül, mint egy jobb autó Dániában, vagy pedig egy NASA-űrrepülő ajtókilincse.

A két leleményes dán szakembernek szeptember 13-ig van engedélye arra, hogy a bornholmi katonai kísérleti telepről tizenöt munkatársuk segítségével kilövést hajtsanak végre.

MIBŐL ÉPÜLT A TYCHO BRAHE?

A rakétához a legegyszerűbb anyagokat és eszközöket használták fel. Az 1,6 tonnás jármű “hőpajzsa” például nyolc réteg parafából készült, amelyet a tervezők egy szőnyegboltban szereztek be.

A szelepek elfagyása ellen egy egyszerű – 79 koronás (3 ezer forintos) – hajszárítót építettek be az űrhajóba, az egész gépet összetartó csavarok pedig többnyire építőanyag-áruházakból származnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik