Tudomány

Zöldül a Fehér ház

Részben megújuló energiával szeretnék biztosítani a meleg vizet és a világítást az amerikai elnök családja számára.

A napelemeket 2011 tavaszán helyezik el az elnöki rezidencia tetején. A keddi bejelentés ugyanakkor nem részletezte sem a beruházás költségét, sem pedig azt, hogy a berendezés mekkora lesz és mennyi energiát fog termelni.

Az USA energiaügyi minisztere, Steven Chu szerint a napelemeknek ki kell fejezniük az Egyesült Államok tiszta energia iránti elkötelezettségét.

Szeptemberben a 350.org csoport nevében Bill McKnibben környezetvédő író és aktivista maine-i diákok társaságában a Fehér Házhoz szállított egyet az eredeti, Carter-féle napelemek közül. A fuvart egy biodízellel hajtott minibusszal hajtotta végre.

McKnibben szerint a bő három évtizede készült panel még mindig üzemképes és kérte Barack Obama elnököt, hogy azt helyeztesse vissza eredet helyére.

Azzal érvelt, hogy a Fehér Ház napelemekkel való felszerelésének legalább ugyanannyi követője lenne, mint a first lady, Michelle Obama veteményeskertjének, amely megsokszorozta a vetőmagok eladását az országban.

A 350.org elhatározta, a világ más vezetőit is ráveszi, hogy napelemeket szereltessen a házára. A csoporttól az elnöki kabinet egyik tisztségviselője átvette a panelt, de a Fehér Ház végül a régi visszahelyezése helyett új elemek beszerzése mellet döntött.

Danny Kennedy, a napenergia-hasznosításra szakosodott kaliforniai Sungevity cég tulajdonosa korábban a SolarontheWhiteHouse kampány keretében felajánlotta, hogy ingyen szerel fel napelemeket a Fehér Házra.

Kennedy szerint Obamáék otthonának napenergiára való átállítása piaci áron 100 ezer dollárba kerülne, de ezt az összeg öt éven belül meg lehetne spórolni a villanyszámlán.

George W. Bush elnöksége idején a Fehér Ház úszómedencéjét fűtötték, valamint a karbantartó részleg és a lakóháztömb energiáját pótolták napfényből, de a paneleket nem tették fel a tetőre.

Obamát a környezetvédő csoportok részéről számos bírálat érte ezért, mert megítélésük szerint az elnök nem lépett fel elég határozottan annak érdekében, hogy a demokrata többségű szenátus elfogadja a megújuló energiák bevezetését ösztönző törvényt.

NAPENERGIA A FEHÉR HÁZBAN

Nem ez az első eset, hogy a Fehér Ház energiaellátásához igénybe veszik a szoláris energiát.

Az úttörő Jimmy Carter elnök volt, aki részben az olajválságokból okulva, részben pedig az olaj- és gáznagyhatalom Iránnal való szembenállástól befolyásolva, 1979-ben 32 napelemet szereltetett fel a Fehér Ház tetejére, hogy azzal melegíttesse a fürdővizet.

A berendezéseket Ronald Reagan távolíttatta el.

VIDEÓ A 350.ORG AKCIÓJÁRÓL:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik