Tudomány

Napenergia: energiaéhség és tudásszomj

24.hu
24.hu

2010. 09. 20. 13:07

Zöld energia már a középiskolákban is. Versenyt hirdet a Miskolci Egyetem Anyagtudományi kara, téma a napenergia.
Korábban a témában:

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara idén is meghirdeti középiskolás csapatok számára az Anyagtudományi Versenyt. A háromfordulós tanulmányi verseny központi témája idén a napenergia hasznosítása lesz. A versenyre 2010. október 17-ig lehet jelentkezni.

A verseny célja, hogy a feladatok megoldása során a diákok felfedezzék a szolártechnológiák és az anyagtudomány kapcsolatában rejlő szépségeket.

“A tudományos utánpótlás-nevelésében szerzett tapasztalatainkra alapozva meggyőződéssel, állíthatjuk, hogy a diákok, számukra eddig ismeretlen új világba nyerhetnek a közeljövőben bepillantást.” – nyilatkozta Dr. Felhős Dávid a Miskolci Egyetem Polimermérnöki Tanszékének kutatója.

A verseny azért fókuszál az anyagtudomány és a napenergia kapcsolatára, mert így akarja felhívni arra a figyelmet, hogy a “Nap gyermekei vagyunk”, hiszen a világunkat felépítő
anyagok atomjai, mind-mind egy Nap belsejében keletkeztek magfúzió és maghasadás által.

Ahogy testünket építő molekulák és atomok valószínűleg a Napból származnak, úgy további létezésünk is tulajdonképpen a Naptól függ, ami energiával látja el Földünket és élteti ezt a bonyolult ökoszisztémát.

Az élethez való energián túl a Nap a technológiai társadalom energiaéhségét is csillapítani tudja, megoldva az új évezred számos komoly kihívását.

A fotovoltaikus napelemektől kezdve a napkollektorokon keresztül, a speciálisan kifejlesztett új anyagokkal foglalkozó tudomány, maga az anyagtudomány nyújtja a megoldást a jobb és jobb hatásfokú napenergiás eszközök kifejlesztésének lehetőségére.

AJÁNLOTT LINK:

A napenergiáról szóló verseny kiírása a Miskolci Egyetem honlapján

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.