Tudomány

Lenyűgöző lelet Luxorból

Tutanhamon nagyapjának egyik szobrát találták meg egyiptomi régészek.

Egy nagyhatalmú ősi egyiptomi király kétrészes mészkőszobrának felső részét találták meg egyiptomi régészek Luxorban – jelentette be közleményben szombaton a kairói kulturális minisztérium.

A csonkán is 1,3 méter magas és 95 centiméter széles szobor III. Amenhotep fáraót ábrázolja, aki az i.e. 14. században, az újbirodalom fénykorában uralkodott hatalmas, Núbiától Szíriáig terjedő terület fölött, vagyis a mű közel 3400 éves.

A szobrot Kom el-Hittanban, a fáraó halotti templomának – a Nílus nyugati partján található egyik legnagyobb ókori templomnak – a romjai alól ásták ki.

Az alkotás az ősi Egyiptom kettős koronájával a fején, Ámun thébai isten mellett egy trónon ülve ábrázolja az uralkodót, Tutanhamon híres gyermekfáraó nagyapját.

III. Amenhotep halotti temploma javarészt teljesen romba dőlt, feltehetően áradások következtében, falaiból is alig marad valami, ennek ellenére a közelmúltban számos antik tárgyat sikerült kiásni a földből, köztük tavaly márciusban a fáraó két feketegránit szobrát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik