Tudomány

Döbbenetes: ártalmas az egészségre a Dr. House is

Félnek és elégedetlenek az emberek a kórházas sorozatok miatt.

A különböző betegségeket taglaló és a kórházi mindennapokat bemutató televíziós hírműsorok és népszerű sorozatok miatt a nézők jóval többet aggódnak a személyes egészségük miatt, és sokkal elégedetlenebbek a saját életükkel – derült ki az amerikai Rhode Island-i Egyetem egyik munkatársának új tanulmányból.

A tanulmány szerint a tévénézés jelentősen befolyásolja, hogy az emberek mekkora tudatossággal viszonyulnak a különböző egészségügyi kockázatokhoz és, hogy milyen mértékben érzik magukat tehetetlennek a betegségekkel szemben. Az emberekben azért fejlődnek ki ezek a hiedelmek, mert a tévénézés miatt úgy érzik, hogy nagyobb eséllyel válnak valamilyen súlyos betegség áldozatává – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

Szerte a világon több millió néző követi figyelemmel hétről hétre a Grace klinika, a Dr House, vagy a Vészhelyzet című sorozatok legújabb epizódjait. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a tömegmédia rendkívül sikeresen terjeszti a különböző orvosi ismereteket és változtatja meg az emberek egészségügyi szokásait és hozzáállását ezeken a programokon keresztül. Az ilyen sorozatokból nyert tudás azonban azt is elhiteti a nézőkkel, hogy nagyobb valószínűséggel fognak elkapni olyan nyavalyákat, amelyeket a képernyőn láttak.

A legtöbb ember fontos egészségügyi információkat tanul meg a kórházas sorozatokból, ám ez a tudás kétélű fegyverként működik, ugyanis minél tudatosabban kezdenek élni ezek a nézők, annál kevésbé fogják élvezni az életet. Vagyis a televízióban elhangzott orvostudományi fejtegetések esetében a tudatlanság a boldogság kulcsa – vélik a szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik