Belföld

Kamerák a kórteremben

A beteg szerint személyiségi jogokat sért, hogy megfigyelik őket a nagykállói pszichiátrián.

Egy Nagykállóban kezelt beteg a Független Hírügynökséget kereste meg panaszával, miután a napokban feltűnt neki, hogy néhány kórteremben kamerák vannak. Neve elhallgatását kérve elmondta: a betegeket arról senki nem tájékoztatta, hogy felvételek készülnek róluk, szerinte ez személyiségi jogot sért, és szeretné tudni, mi lesz a felvételek sorsa.

A közelmúltban szerelt fel kamerákat a pszichiátriai intenzív figyelő kórtermekbe a Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház Nonprofit Kft. Ezekben a helyiségekben azokat a betegeket ápolják, akik veszélyeztető állapotuk miatt nem kezelhetők a nyitott osztályokon, mert a betegség adott fázisában ön- és közveszélyesek lehetnek – reagált a panaszra Vitkai Éva sajtófőnök.

“A kamerák csak képet közvetítenek, a felszerelt technika képrögzítésre alkalmatlan, így felvételek nem készülnek, értelemszerűen ezeket tehát megőrizni sem tudjuk. A betegek személyiségi jogai nem sérülnek, viszont egy biztonságosabb betegellátást valósíthatunk meg” – szögezte le a sajtófőnök, aki hozzátette: a legsúlyosabb betegek védelmében szerelték fel a kamerákat, hogy a nővérek állandó figyelem alatt tarthassák a betegeket, adott esetben a leggyorsabban beavatkozhassanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik