Tudomány

Vége lehet a világnak mielőtt eltűnne a Föld

Egy matematikus szerint, hamarabb szűnhet meg az univerzum, mint maga a Föld és a naprendszer.

Mindössze 3,7 milliárd éve van az univerzumnak, hogy “rendezze az ügyeit”. Állítja a Berkeley Egyetem matematikusa, Raphael Bousso. Állítása szerint 50 százalék eséllyel szűnhet meg az univerzum, mint hogy elérkezhessen annak az ideje, hogy a Nap vörös óriásként kebelezze be naprendszerünk belső bolygóit, így a Földet is.

A matematikus elméletét arra a filozófiai érvre támasztja, mely szerint az univerzum folyamatosan tágul, ha pedig tágul, akkor van eleje és vége. Minden elképzelhető esemény bekövetkezhet benne, akármilyen kicsit is a valószínűsége.

Ha a fizika azt mondja az univerzum örökké tágul, akkor a fizika tarthatatlan lenne az univerzumban. Fizika mégis van, így a világegyetemnek elejének és végének is kell lennie.

Bousso a következő 3,7 milliárd éven belül jósolja a végét. A Tech Review hangsúlyozza a tudós csak filozófiai érvekkel igyekszik hangsúlyozni álláspontját, nem méréseken alapuló tudományos érvekkel.

Ha be is következne az amerikai matematikus előrejelzése, nem valószínű, hogy lesz élet bolygónkon, ha pedig mégis, teljesen másmilyen formában, mint ahogy most van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik