Tudomány

Így látnak a szinesztéziások

Most megtudhatjuk, milyen érzés az, amikor a hangoknak színe van.

Milyen színű a trombita hangja? Milyen színű az 5-ös? Kék-e a március? Ha ezekre a kérdésekre azonnal felel, és egy hónap, egy év múlva is ugyanazokat a válaszokat adja, akkor valószínűleg szinesztéziás.

A szinesztézia olyan mentális jelenség, amelyben egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet. Például a betűkhöz vagy számokhoz az ember akaratlanul is színeket társít.

A szinesztéziát vannak, akik betegségnek hiszik, holott egy állandósult érzékelési formáról van szó.

A színek érzékelése nem akaratlagos, reflexszerű. Nem kötődik meghatározott helyzethez, emlékhez vagy benyomáshoz. Az érintett számára úgy tűnik, mintha azóta lenne, mióta az eszét tudja, sőt sokáig azt hiszi, mindenki más is így látja a világot.

Legtöbben már gyermekkorukban felfedezik szinesztéziájukat. Az érzékelés formája változatos, van, akiknél látványos hallucinációban mutatják meg magukat a színek, ők a projektorok. Többségben vannak azok a szinesztéziások, akik asszociatív jelleggel társítják a színeket különböző dolgokhoz. Az asszociátorok inkább csak sejtik a színeket.

Szinte bármely két – vagy több – érzék között létrejöhet szinesztézia. A típusokat még csak számbavenni sem lehet, hiszen bármikor jelentkezhet valaki egy olyan típussal, amire addig nem is gondoltak.

Tipikus szinesztézia a betű-, szám-szín típus, létezik tükör-érintéses szinesztézia is, amely a látást és a tapintást köti össze. Vannak, akik hangokat vélnek látni, és van, akinél az ízeknél vagy a szagoknál váltódik ki a különös érzékelés. A legtöbb szinesztéziás kreatívabb az átlagosnál, így inkább választják hivatásuknak a művészeteket. Híres szinesztéziás volt Liszt Ferenc és Kandinszkij.

A New Scientist legújabb animációjában betekinthetünk abba, miként látnak a színesztéziások. A videó egy Carol Steen nevezetű szinesztéziás nő elméjébe kalauzol minket, aki egy akupunktúrás kezelés után ismerte fel különleges képességét.


AJÁNLOTT LINK:

Szinesztézia teszt (angol nyelvű)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik