Tudomány

Sarki fény a Szaturnuszon

24.hu
24.hu

2010. 09. 27. 11:10

Látványos aurórát fotózott a Szaturnuszon a Cassini űrszonda.
Korábban a témában:

Ahogy a múlt héten a Földön, a gyűrűs gázóriáson is látványos aurórát figyeltek meg.

Az aurórát – másnéven sarki fényt – Napból kiáramló, és bolygó atmoszférájába csapódó mágnesesen töltött részecskék okozták.

A Szaturnusz felső légkörében az aurórában ionizált hidrogén atomok infravörös sugárzást okoznak, a szondának így sikerült a jelenségről fényképet készítenie.

Az infravörös auróra megfigyelhető a NASA Cassini szondája által készített hamis színes képen, ahol a zöld terület mutatja a szaturnuszi “sarki fényt”. A kék szín a napfény visszatükörződését jelzi.

SARKI FÉNY A FÖLDÖN

A sarki fény a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék – elsősorban protonok és elektronok – által keltett időleges fényjelenség.

Leginkább március–április és szeptember–október között figyelhető meg. Nevét a római hajnalistennő Aurora nevéből alkották, de északi fény néven is ismert (a borealis jelentése északi, az australis pedig déli).

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.