Tudomány

Titokzatos új erő gondolkodtatja el a fizikusokat

A NASA űrszondáival egy olyan fizikai erőt mértek, mely zavarba hozza a tudósokat.

Kutatók szerint, a Pioneer-10-et – mely az első közeli képeket készítette a Jupiterről – mielőtt elhagyta volna a Naprendszert, 1983-ban egy ismeretlen erő visszahúzta. Az erőről egyelőre nem tudnak semmit, de a tudósok fontolgatják annak a lehetőségét, hogy mielőtt űrhajót küldenének a “mély űrbe”, addig mindenképpen fel kell mérni ezt a természeti hatást.

Dr. Philip Laing a kutatás vezetője elmondta, hogy készítettek több modellt is a lehetséges hatásról, de egyik elmélet sem működik.

Azonban hangsúlyozta, ha az erőhatás valóságos, akkor nagy valószínűséggel befolyásolni fogja, átírhatja a kozmológiát. Mindenképpen át kell gondolniuk, hogyan végezzék a jövőben az űrhajók navigációját.

A kutatást közzéteszik a Physical Review vezető fizikai szakfolyóiratban is.

Az új erőhatást mérésként igazolná, ha a hetvenes években fellőtt Pioneer-10 és a Pioneer-11 szonda találkozna több millió év múlva 11 millió kilométerre a Földtől, de ezt lehetetlen kivárni.

Az erő alig észrevehető: a két szonda sebességét mindössze 6 km/órával változtatja meg. Mintegy tíz milliárdnyira gyengébb, mint a gravitáció.

Az asztrofizikusok kezdetben azt gyanították, az erőhatást rakétamotorokhoz közeli gázok szökése okozza, vagy hő szivárog a nukleáris erőművekből. Mára mindkét lehetőséget kizárták.

A kutatók szerint lehetséges magyarázat lehet, hogy a Nap-sugárzás hatással van a gravitációra. Az erő jelenleg a Galileo és az Ulysses szonda mozgását is befolyásolja.

Az erőhatás egyelőre megválaszolatlan kérdések sorát indította el. Dr. Duncan Steel a Salfordi Egyetem tudósa szerint ez a gyenge erő is nagy hatást jelent, ha kozmikus méretekkel nézzük.

Szerinte megváltoztathatja, befolyásolhatja az üstökösök és aszteroidák pályáját, amely így következményekkel járhat a földi életre is.

Ugyanakkor felvetődik egy fontos kérdés: vajon eléggé ismerjük-e a gravitációt?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik