Tudomány

Szörnyeteggé vált egy tó, sorra nyeli el a házakat

Már 400 házat nyelt el a folyamatosan emelkedő vízszintű tó.

Leginkább egy lassan mozgó szörnyetegre emlékeztet az Észak-Dakotában elterülő Devil’s Lake (Ördög-tó), amely az elmúlt húsz év csapadékban gazdag időjárása miatt időről időre kilép medréből és kíméletlenül elnyel mindent, ami az útjába kerül. Az észak-dakotai tó az 1990-es évek eleje óta tartja rettegésben Devils Lake település hétezer lakóját, és mindazokat, akik áradása idején az útjába kerülnek. A szakadatlan esőzések és jelentős hóolvadások miatt a tó négyszeresére duzzadt az elmúlt húsz esztendő során, és ezzel 607 négyzetkilométernyi területet, valamint 400 otthont árasztott el.

Egyetlen természetes vízelvezető csatornája ugyanis az erózió és az üledékesedés áldozata lett. Az 1600 kilométeres partvonallal rendelkező és egyes pontjain akár a 23 méteres mélységet is elérő tó vízszintje 1,8 méterrel emelkedett meg és ezzel komoly fenyegetést jelent a környező városok számára.

2010 végére a szövetségi kormány várhatóan 1 milliárd dollárt fog költeni a szükséges védőgátak felépítésére, és egyéb fejlesztések kivitelezésére, illetve a kiüresedett otthonok felvásárlására. Ez az összeg még nem tartalmazza azt a 27 millió dolláros (5,5 milliárd forint) vízelvezető csatornát, amelyet Észak-Dakota épített fel a tó nyugati részén, illetve a szivattyúk üzemeltetésére fordított havi 330 ezer dolláros (68 millió forint) költséget sem. Ezek azonban mind időleges és nem végleges megoldások. A helyzetet tovább súlyosbítja az Amerikai Geológiai Szolgálat előrejelzése, amely szerint 72 százalékos az esélye annak, hogy a régió időjárási viszonyai nem változnak az elkövetkező egy évtizedben. A szakértők szerint az elmúlt kétezer évben hasonló csapadékos időszakok voltak ezen a területen, és utoljára 1889-ben volt ilyen magas a tó állása.

Az Észak-Dakota legnagyobb ivóvíz készletének számító Ördög-tó ugyanakkor némi gazdasági hasznot is jelent az állam számára. Szerte a világról érkeznek turisták, hogy kihasználják a különleges halászati és egyéb szabadidős lehetőségeket, valamint a védekezési beruházások is jelentős adóbevételeket teremtenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik