Nagyvilág

Özönvizes esőzés után jött az árvíz

Árvizeket és komoly közlekedési gondokat okozott az özönvízszerű eső vasárnap Szlovákiában.

A rövid idő alatt leesett rendkívüli mennyiségű csapadék következtében a Nyitra, a Handlovka és Rajcianka folyók kiléptek a medrükből, s elöntötték Privigyét és Nyitrabányát Trencsén megyében. Mindkét város környékén víz alatt vannak a közutak is, ami azonnal bonyodalmakat okozott a közlekedésben. Nyitrabányán az egyik hidat is elvitte a víz, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Megszakadt a vasúti közlekedés is, mert mindkét város pályaudvarát víz öntötte el. Az ár több személygépkocsit is elsodort. Privigyén a helyi hatóságok válsághelyzetet rendeltek el.

Súlyos gondok vannak Garamszentkereszten és néhány más településen is. Németprónán víz alatt van a település központja, s a falun áthaladó országos főúton megszakadt a közlekedés. Túrócszentmártonban a csatornarendszer nem bírta elvezetni a hirtelen lezúduló csapadékot, a város utcái megteltek vízzel, s mindenféle hulladékkal. Több településen számos ház is víz alá került, a pincék megteltek vízzel és néhány tucatnyi embert ki kellett telepíteni. Sok helyen megszakadt az áram- és a gázszolgáltatás.

A Nyitra felső folyásán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a szlovák hidrometeorológiai intézet, a Vág felső folyásán valamint a Liptó folyócskán másodfokú a készültség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik