Tudomány

Szél által nyílt szét a Vörös-tenger

24.hu
24.hu

2010. 09. 22. 12:03

Amerikai tudósok szimulálták a Vörös-tenger bibliai kettéválását, melyet szerintük egy rendkívül erős széllökés idézhetett elő.
Korábban a témában:

A Vörös-tenger állítólagos “kinyílását” szélnyírással magyarázzák a tudósok. Az időjárási jelenséget, amely a bibliai jelenetet ihlethette a Colorado Egyetem munkatársai számítógépen szimulálták.

Az erős keleti szél szerintük egy földnyelvet hozhatott a felszínre, mely ketté tudta választani a hatalmas vízmennyiséget. Talán ennek a jelenségnek az emléke őrződött meg abban bibliai történetben, mely szerint Mózes kettéválasztotta a Vörös-tengert, hogy az egyiptomiaktól menekülő zsidók átkelhessenek rajta.

A kutatók megemlítik, hogy a jelenség csak egy folyótorkolatnál, illetve egy partvidéki öbölnél valósulhatott meg, és minden bizonnyal az ókor kezdetén több szárazföldi nyelv köthette össze a Vörös-tenger két partját, mint ma.

AJÁNLOTT LINK:

Animáció a Vörös-tenger szétnyílásáról

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.