Tudomány

Apad a Holt-tenger

A Vörös-tengerből pótolnák a hiányzó vizet?

A földfelszín legmélyebb pontján, a tengerszint alatt 425 méterre lévő vízfelület évente több mint egy méterrel csökken.

A természeti csoda megmentésére több ötlet is született. Az egyik javaslat úgy szól, hogy a Vörös-tengerről vezessenek vizet a Holt-tengerbe.

Izrael, Jordánia és a palesztin hatóság már meg is állapodott egy, a Világbank által finanszírozott megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében.

A környezetvédőket azonban aggasztja az elképzelés, és egyéb veszélyek mellett arra figyelmeztetnek, hogy a kétfajta víz keveredése miatt a Holt-tengerben nagyon felszaporodhatnak a vörös algák, mint ahogy az sem zárható ki, hogy fehér felszíni gipszkicsapódásra kell majd számítani. Szerintük a 2011-re várt tanulmány rohammunkában készül, és nem lesz elég alapos.

A szervezet jobbnak tartaná, ha a vízgazdálkodás drasztikus megváltoztatásával csökkentenék a vízkivételt a Jordán folyóból. Ez azonban nehezen megvalósítható a száraz, vizet szomjazó vidéken, ahol az agrárlobbinak igen erős befolyása van.

A HOLT-TENGER APADÁSA

Az apadás a múlt század hatvanas éveiben kezdődött, és elsősorban az okozza, hogy Izrael, Jordánia és Szíria a Holt-tengert tápláló Jordán folyó vizének jelentős részét felhasználja mezőgazdasági és háztartási célokra. A folyó izraeli és jordániai partján lévő ipari üzemek is nagy vízfogyasztók.

A Holt-tenger azonban a tudósok szerint nem fog teljesen eltűnni.

Lehet, hogy veszít még 90 métert jelenlegi 375 méteres mélységéből a következő száz évben, de a vízfelület összezsugorodása miatt a párolgás lelassul, és a vízszint stabilizálódik.

A Holt-tenger déli medencéje, ahol az izraeli ipari üzemek és szállodák találhatók, mindig is sekély volt, és ma már teljesen száraz lenne, ha vizét nem pótolnák az északi medencéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik