Tudomány

Apad a Holt-tenger

A Vörös-tengerből pótolnák a hiányzó vizet?

A földfelszín legmélyebb pontján, a tengerszint alatt 425 méterre lévő vízfelület évente több mint egy méterrel csökken.

A természeti csoda megmentésére több ötlet is született. Az egyik javaslat úgy szól, hogy a Vörös-tengerről vezessenek vizet a Holt-tengerbe.

Izrael, Jordánia és a palesztin hatóság már meg is állapodott egy, a Világbank által finanszírozott megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében.

A környezetvédőket azonban aggasztja az elképzelés, és egyéb veszélyek mellett arra figyelmeztetnek, hogy a kétfajta víz keveredése miatt a Holt-tengerben nagyon felszaporodhatnak a vörös algák, mint ahogy az sem zárható ki, hogy fehér felszíni gipszkicsapódásra kell majd számítani. Szerintük a 2011-re várt tanulmány rohammunkában készül, és nem lesz elég alapos.

A szervezet jobbnak tartaná, ha a vízgazdálkodás drasztikus megváltoztatásával csökkentenék a vízkivételt a Jordán folyóból. Ez azonban nehezen megvalósítható a száraz, vizet szomjazó vidéken, ahol az agrárlobbinak igen erős befolyása van.

A HOLT-TENGER APADÁSA

Az apadás a múlt század hatvanas éveiben kezdődött, és elsősorban az okozza, hogy Izrael, Jordánia és Szíria a Holt-tengert tápláló Jordán folyó vizének jelentős részét felhasználja mezőgazdasági és háztartási célokra. A folyó izraeli és jordániai partján lévő ipari üzemek is nagy vízfogyasztók.

A Holt-tenger azonban a tudósok szerint nem fog teljesen eltűnni.

Lehet, hogy veszít még 90 métert jelenlegi 375 méteres mélységéből a következő száz évben, de a vízfelület összezsugorodása miatt a párolgás lelassul, és a vízszint stabilizálódik.

A Holt-tenger déli medencéje, ahol az izraeli ipari üzemek és szállodák találhatók, mindig is sekély volt, és ma már teljesen száraz lenne, ha vizét nem pótolnák az északi medencéből.

Ajánlott videó