Tudomány

Millióan haltak éhen Churchill miatt?

24.hu
24.hu

2010. 09. 10. 11:19

Egy tanulmány szerint Churchill - volt brit miniszterelnök - rossz döntései miatt egymillióan haltak éhen Indiában 1943-ban.
Korábban a témában:

Egy új tanulmányban, amely Calcuttából Winston felé intézett segélykérést tartalmazza most leleplezte a volt brit államfő egyik súlyos tévedését. A tanulmány Churchill’s Secret War (‘Churchill titkos háborúja‘) című könyvben jelent meg Madhusree Mukerjee “tollából”.

Ebből kiderül, hogy Winston Churchill a második világháborúban figyelmen kívül hagyta az indiai élelmiszerhiányt. A sürgős élelmiszersegélyek indiai szubkontinensre való meg nem érkezése miatt egymillió bengáli lakos halt éhen.

A könyv szerint Churchill tévedése nem lehetett véletlen, ugyanis szállíthattak volna gabonaféléket a Földközi-tengeren át Indiai kitérő úton, de Churchill és munkatársai újra és újra megakadályozták az élelmiszerszállítmányok szállítását.

Amikor az Egyesült Államok saját hajóval küldött gabonát, Nagy-Britannia egyáltalán nem csatlakozott a mentőakcióhoz.

Az éhínség ráadásul növelte a feszültséget az éhező indiaiak és a jól táplált brit tisztek között. Madhusree Mukerjee szerint ez volt a brit gyarmati birodalom eddig a világ számára nem túl ismert legsötétebb fejezete.

A szerző az éhínségért Churchill rasszizmusát is okolja. A britek “félmeztelen szent ember”-nek csúfolták Ghandit. A brit miniszterelnök pedig egyszer úgy nyilatkozott, gyűlöli az indiaiakat, szerinte barmok voltak és a vallásukat is annak tartotta.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.