Kultúra

Soha nem látott képek Hirosimáról és Nagaszakiról

Augusztus 6-án van a Csendes-óceáni harcoknak véget vető atomtámadások hatvanötödik évfordulója.

Augusztus 6-án van a Csendes-óceáni harcoknak véget vető atomtámadások hatvanötödik évfordulója. Idén a LIFE magazin talált néhány eddig még nem publikált fotót, melyeket Bernard Hoffmann, a LIFE munkatársa készített a bombázások után.

Az atomtámadásokról azért kerülhetnek elő évről évre korábban nem látott képek, mert a helyszíni tudósítók felvételeit a hatóságok elkobozták vagy megsemmisítették. Az így elkallódott filmek nagy része sosem került publikálásra, talán ma is raktárakban porosodik valahol.

A bombázások után a legnagyobb hírügynökségek sem kaptak azonnal képeket, az Egyesült Államok és Japán részéről is erősen cenzúráztak minden anyagot. Hónapokkal a robbantás után jelentek meg az első fotók Amerikában, Japánban pedig 1952-ben közölték először nyomtatásban a képeket.

A cenzúra mellett a másik probléma maga a sugárzás volt. A robbanás pillanatát megörökítő japán Yoshito Matsushige hetekig nem tudta előhívni a fotóit a radioaktív szennyeződések miatt. Legtöbb képe végleg megsemmisült.

A most előkerült fotók látványban nem különböznek erősen az eddig is elérhető képanyagtól – valljuk be, nem maradt túl sok fotótéma a bombák után – de közelebb hozzák a pusztítást néhány személyes tárggyal, épületrészlettel. Érdemes melléjük a Google Life-archívumát is böngészni.

Ajánlott link:
Soha nem látott képek Hirosimáról és Nagaszakiról (Hernádi Levente blogja, blogspot.com)
A LIFE magazin képgalériája az újonnan megtalált fotókról

Ajánlott videó

Olvasói sztorik