Tudomány

Tuberkulózisteszt két óra alatt

A tuberkulózis kimutatására kidolgozott új, molekuláris teszttel minden eddiginél könnyebben és gyorsabban, akár két óra alatt kimutatható a kór gyógyszereknek ellenálló formája is.
Kapcsolódó cikkek

Az új diagnosztikus módszert a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóirat online kiadásában szerdán ismertették kutatók.

A Cepheid vállalat Xpert MTB/RIF jelű tesztje a próbák során 98 százalékos sikerrel azonosította 1730 tbc-gyanús esetben a gümőkór baktériumát akkor is, ha a rifampin vagy rifampicin nevű antibiotikumoknak ellenálló formáról volt szó. Az eredmények ráadásul két órán belül a vizsgálatot végzők rendelkezésére álltak.

Anthony Fauci, az Egyesült Államok fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézete, a NAID igazgatója a gyorsaság, pontosság és érzékenység szempontjából “lenyűgözőként” írta le a próba megállapításait.

Mark Perkins kutatásvezető csoportjával hat országban vizsgálta a teszt működőképességét, az eddigi eredmények a helyszíni vizsgálatoknál is a fentihez hasonló hatékonyságot mutattak.

A tuberkulózis főként a fejlődő világ országait sújtja, 2008-ban világszerte 1,8 millió ember halálát okozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik