Tudomány

A világ legöregebb pezsgőit mentik meg

Hetven palack, kétszáz éves pezsgőt húznak ki a Balti-tengerből.

A pezsgőket a tengerfenéken fedezték fel a finn Aland-szigeteknél. Az egyenként több tízezer euró értékűre becsült palackok ötvenméteres mélységben pihennek a tengerfenéken.

A rendkívüli leletre júliusban bukkantak rá a finn felségterületen dolgozó norvég búvárok. A tökéletes állapotúnak ítélt palackok a feltételezések szerint abból a szállítmányból származhattak, amelyet XVI. Lajos francia király küldött az orosz uralkodóháznak.

A közlemény leszögezte, hogy az üvegek tartalma a tengerfenéken töltött kétszáz év ellenére kitűnő állapotban maradt meg, azt ugyanakkor nem tisztázta, pontosan mennyi idős lehet a palackokban rejtőző pezsgő.

A pezsgő állagának megőrzése egyfelől a tenger mélyén lévő állandó hőmérsékletnek köszönhető, másfelől annak, hogy a palackokban lévő nyomás nem engedte, hogy tengervíz szivárogjon be a dugókon át.

A történelmi pezsgőtermelő gazdaság, a Veuve Clicquot szakértője egyike lehetett azon keveseknek, akik néhány kortyot ízlelhettek a ritka portékából. Becslése szerint a nedű a XIX. század első harmadából származhat.

Ez egy kicsit bizonytalanná teszi a valaha kóstolt “legöregebb pezsgővé” nyilvánítást, mivel tavaly Londonban egy 1825-ös Perrier-Jouet került terítékre.

Bár a lelet jogos tulajdonosa az Aland-szigetek, a helyi kormányzat még nem döntötte el, hogy mihez kezd a kinccsel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik