Tudomány

Repülő csészealjakat tesztelnek Angliában

Administrator
Administrator

2010. 08. 25. 10:02

Megkezdték a hónap elején a GFS 02 típusú, alakjáról repülő csészealjnak is nevezett, személyzet nélküli szerkezet kipróbálását az angliai Petersborough-ban.
Korábban a témában:

A Geoffreys Flying Saucer Project Ltd. tájékoztatója szerint. A csészealj repülésének elve, a Coanda-effektus a harmincas évek óta ismert, ám azt repülőrobot hajtására csak az évtized közepe óta alkalmazzák ismét

A GFS 02 elődje, a kisebb GFS 01 is repülő csészealjra, pontosabban repülő lámpaernyőre emlékeztet. Felújítója Geoffrey Hatton légpárnásjármű-konstruktőr, készítője és berepülő pilótája, Jean Naudin pedig már sok alkalommal, több percen át, teremben és a szabadban egyaránt “műrepült” vele.

COANDA-EFFEKTUS

Repülésük elvére – tehát arra, hogy a felgyorsított levegő áramlása szinte tapad az alatta lévő felülethez – a román, de Franciaországban híressé vált Henri Coanda az 1930-as években jött rá, és Aerodyna Lenticularis néven szabadalmaztatta.

Lényege, hogy a légáramlás követi az ívelt felületet – például egy kupoláét -, haladtában felgyorsul, és ritkább lesz a felület alatt maradónál. A kettő közötti légnyomás-különbség pedig felemeli a könnyű szerkezeteket.

Más tervezők hasonló, Coanda-effektusos szerkezeteit megelőzve az 1,8 kg össztömegű GFS 01 eddig a legsikeresebb repülő tárgy, olyannyira, hogy az amerikai hadsereg is érdeklődik utána:

Az egy méter átmérőjű, könnyű kupolája tetején forog a levegőt felülről beszívó, majd a kupolára szétfúvó, 34 centiméter átmérőjű, soklapátos centrifugális ventilátor, amelyet egy 0,8 kilowattos, kis akkuról táplált villanymotor forgat. Távvezérlése rádión, hétcsatornás, ötérzékelős szervójával történik. A Forma-1-es autókon is használt minikamera szerelhető rá. A rádiós távvezérléssel mozgatható kormánylapokat “szoknyájának” a peremére szerelték.

A GPS 02, hasonló elven működik, mint az alábbi videón látható repülő szerkezet:

ASBÓTH OSZKÁR KÍSÉLETEI

Repülőszerkezetnek az alája erősített síklapok mozgatásával történő kormányzását először 1929-ben Asbóth Oszkár (1891-1960), a nálunk a helikopter feltalálójaként számon tartott konstruktőr próbálta ki a két koaxiális (közös tengelyen, egymás felett egymással szembe forgó) propellerrel repülő AH helikopteren – sajnos a propellerek által kavart levegőben sikertelenül, akárcsak később az amerikaiak.

AJÁNLOTT LINK:

GFS projekt

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.