Tudomány

Ásványtani Világkongresszus lesz Budapesten

Az elmúlt akadémiai évben három új ásványfajt fedeztek fel Magyarországon.

Budapesten a jövő héten a 375 éves ELTE-n kerül sor az Ásványtani Világkongresszusra (IMA2010), amelyet, ugyancsak magyar vezetéssel 10 közép-, illetve közép-kelet-európai ország szervez.

A Világkongresszusra elkészült egy gyönyörű könyv, amely a Székelyföld ásványait mutatja be angol nyelven, és a Természettudományi Múzeumban különleges kiállítás is nyílik ez alkalomból “Van új a föld alatt! – a Kárpát-övezetben felfedezett ásványok” címmel.

Igazi szenzáció, hogy az elmúlt akadémiai évben három új ásványfajt is felfedeztek Magyarországon. A klajit mellett egy különleges zeolitot és egy szulfátot is hazánkban írtak le elsőként. Utóbbi kettőt eddig még nem ismerhette meg a hazai közönség.

A világkonferencia keretein belül a kutatók nem csupán az Eötvös Loránd Tudományegyetem termeiben foglalkozhatnak az ásványokkal és a köréjük csoportosítható jelenségekkel, hanem geológiailag izgalmas helyszíneken is tanulmányozhatják azokat.

Soha ennyien nem regisztráltak hasonló rendezvényre a nemzetközi szervezet a Nemzetközi Ásványtani Egyesület 50 éves fennállása óta.

(A kép az aragonit nevű ásványt ábrázolja.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik