Tudomány

Reszveratrol az öregedés ellen

A szőlő héjában, a vörösborban és sok gyümölcsben megtalálható reszveratrol késlelteti az öregedés folyamatát.

Husam Ghanim és Buffalói Egyetem munkatársai szerint a növénykivonat lassítja különböző férgek, valamint a gyümölcslégy és az élesztőgomba öregedését, aminek az a magyarázata, hogy arra a génre van hatással, amely az életkilátásokat növeli. A reszveratrol az emberi szervezetben is hasonlóan működhet.

A legtöbb ember halálát a szív- és érrendszeri betegségek okozzák: a szívinfarktus, a szívelégtelenség vagy az agyi katasztrófa. A XIX. században Rudolf Virchow német tudós leírta, hogy az érelmeszesedés, amely az előző betegségek alapja, különös, lassú gyulladásos folyamat.

Ghanim és munkacsoportja úgy találta, hogy a reszveratrol ezt a különös, lassú gyulladást képes csökkenteni, és ezzel gátolja a végzetes szív- és éreltérések kifejlődését.

A laboratóriumi leletek tanúsága szerint a cukorbetegség indulására jellemző eltérések is kisebb mértékben fordultak elő a reszveratrollal kezeltekben, mint a másik csoport tagjaiban.

A munkacsoport szerint a hatóanyag azokat a szabadgyököket gátolta, melyek az oxigén hatására a “rossz” LDL koleszterin érfalba történő lerakódását hozzák létre.

AJÁNLOTT LINK:

A tanulmány kivonata

Ajánlott videó

Olvasói sztorik