Tudomány

Izgalmas nyomok a középkori morvákról

Honfoglalás korabeli morva templomot - rotundát - tártak föl cseh régészek.

A Nagymorva Fejedelemség idejéből – a IX. századból származó – körtemplom (rotunda) maradványaira bukkantak Pohansko településen cseh régészek. Harminc éve ez az első ilyen nagymorva korabeli templom, amelyet felfedeztek Csehországban.

A templom első maradványaira két éve bukkantak rá, azonban a későbbiekben kiderült, hogy a kőépítménynek kör formája van hatméteres átmérővel, és így tulajdonképpen egy körtemplomról van szó.

“Kiderült, hogy Pohanskónak is van rotundája, amely jellegzetes épülete a Nagymorva Fejedelemség központjainak. Ez a felfedezés emeli Pohansko történeti jelentőségét” – tette hozzá Machacek.

Ez a második olyan kőtemplom, amelyet ezen a területen tártak föl. Senki sem számított arra, hogy itt egy templom van, mivel a régészek már évtizedek óta végeznek ásatásokat a körzetben.

Körülbelül 200 sírhelyet találtak a templom körül, amelyek közül 80-at tártak föl eddig. A sírokban fülbevalókat és egy régi baltát is találtak.

Mikulcice közelében a fejedelemség 12 kőtemplomát fedezték föl eddig.

Nagymorva Fejedelemség

A Nagymorva Fejedelemség a IX. században a morvák fejedelmei által létrehozott korai államalakulat volt, amely az avar hatalom összeroppanása és a magyarok – Honfoglalás – megjelenése között létezett a Thaya és a Duna folyók közötti területen.

Főbb városközpontjai Mikulcice, Pohansko, Staré Mesto és Devin voltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!