Tudomány

Szobrok is szenvednek reumában

24.hu
24.hu

2010. 08. 09. 12:40

Orvosi beavatkozásnak beillő restaurálással születnek újjá a riacei bronzszobrok.
Korábban a témában:

Az ókori szobrok is szenvedhetnek reumában: ez derült ki a két méter magas alkotásokon végzett első vizsgálatokból. A kórházakban is használt orvosi műszerekkel térképezik fel a közel két és fél ezer éves antik bronzfigurák állapotát.

Mint kiderült, a riacei bronzszobrok hegesztési vonalain, vagyis nyaknál, vállnál, csuklónál, bokánál van a fájdalmas pont. Itt kell orvosolni a korral és a sós víz korrodáló hatásával járó bajokat.

“Állapotuk stabilizálásra szorul” – fogalmazott a rendkívüli restaurálást végző csoport vezetője Gisella Capponi.

Az olasz műtárgy-helyreállítási és – restaurálási központi intézet (Iscr) szakértői többek között elektromágneses sugárzással azonosítják a szabad szemmel nem észrevehető korróziós pontokat.

A jövő január-februárig tartó helyreállítás talán végre elárulja, honnan és melyik művésztől származnak az alkotások.

A restaurálás alatt a szobrok a Reggio Calabria-i Campanella-palotában láthatók. 2011 márciusától pedig szintén Calabria tartományi székhelyén az addigra felújított Magna Grecia Nemzeti Múzeum várja a riacei szobrokat.

A riceai bronzszobrok titka

A rejtélyes szobrokról a mai napig nem tudjuk, kiket ábrázolnak.

Csak feltételezhető, hogy a fiatalabbnak és idősebbnek elnevezett A és B szobor mestere isteneket vagy harcosokat örökített meg.

Szépségüket senki sem vitatja, értéküket az is növeli, hogy kevés bronz alkotás maradt fenn az ókorból.

A két szobrot a calabriai Riace partjaitól 300 méterre egy búvár találta meg 1972-ben, aki akkor 72 millió lírát (ma 37 ezer eurónak megfelelő összeget) kapott a páratlan régészeti leletért.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.