Tudomány

Szobrok is szenvednek reumában

Orvosi beavatkozásnak beillő restaurálással születnek újjá a riacei bronzszobrok.

Az ókori szobrok is szenvedhetnek reumában: ez derült ki a két méter magas alkotásokon végzett első vizsgálatokból. A kórházakban is használt orvosi műszerekkel térképezik fel a közel két és fél ezer éves antik bronzfigurák állapotát.

Mint kiderült, a riacei bronzszobrok hegesztési vonalain, vagyis nyaknál, vállnál, csuklónál, bokánál van a fájdalmas pont. Itt kell orvosolni a korral és a sós víz korrodáló hatásával járó bajokat.

“Állapotuk stabilizálásra szorul” – fogalmazott a rendkívüli restaurálást végző csoport vezetője Gisella Capponi.

Az olasz műtárgy-helyreállítási és – restaurálási központi intézet (Iscr) szakértői többek között elektromágneses sugárzással azonosítják a szabad szemmel nem észrevehető korróziós pontokat.

A jövő január-februárig tartó helyreállítás talán végre elárulja, honnan és melyik művésztől származnak az alkotások.

A restaurálás alatt a szobrok a Reggio Calabria-i Campanella-palotában láthatók. 2011 márciusától pedig szintén Calabria tartományi székhelyén az addigra felújított Magna Grecia Nemzeti Múzeum várja a riacei szobrokat.

A riceai bronzszobrok titka

A rejtélyes szobrokról a mai napig nem tudjuk, kiket ábrázolnak.

Csak feltételezhető, hogy a fiatalabbnak és idősebbnek elnevezett A és B szobor mestere isteneket vagy harcosokat örökített meg.

Szépségüket senki sem vitatja, értéküket az is növeli, hogy kevés bronz alkotás maradt fenn az ókorból.

A két szobrot a calabriai Riace partjaitól 300 méterre egy búvár találta meg 1972-ben, aki akkor 72 millió lírát (ma 37 ezer eurónak megfelelő összeget) kapott a páratlan régészeti leletért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik